modularna kuhinja za 4000kn
|

KUHINJA ZA MALI BUDŽET – Kako je nastala Modularna kuhinja za manje od 4000 kn

Ovih dana kao čest posjetitelj portala i listova časopisa, naša kuhinja postala je pravi celebrity. Što zbog vaših mnogobrojnih upita, što zbog nevjernih internet korisnika,…

Ovih dana kao čest posjetitelj portala i listova časopisa, naša kuhinja postala je pravi celebrity. Što zbog vaših mnogobrojnih upita, što zbog nevjernih internet korisnika, odlučila sam napokon natipkati ovaj post u kojem ćete saznati kako je nastala jeftina modularna kuhinja, odnosno kuhinja za manje od 4000 kn. Saznajte što su modularne kuhinje.

U nastavku ćete saznati koje smo modularne elemente koristili i koja im je cijena, par savjeta kao i upute kako elemente prilagoditi svojim potrebama. Izvucite najbolje iz modularne kuhinje.

modularna kuhinja za 4000kn

Nakon vjenčanja uselili smo u stan u kojem nećemo ostati trajno. Kako je stan trebalo ozbiljno adaptirati pristali smo na nužne velike građevinske radove dok smo na namještaju i dekoracijama odlučili štediti za slučaj da ih nećemo moći odnijeti, danas sutra, u novi stan.

Ograničeni budžet…

Kao i za sve ostalo, za kuhinju smo odredili vrlo ograničen budžet pošto ona gotovo sigurno neće ići s nama na novu adresu. No, kao i sa svime u stanu, samo zato što smo trebali jeftino rješenje, nije bio razlog da jeftino i izgleda.

Nakon milijun savjeta i pretaživanja interneta, klasično naručivanje kuhinje vrtjelo se oko 10.000 – 15.000 kn za našu, relativno, dosta veliku kuhinju, što je bilo daleko izvan budžeta. Srećom, slučajno smo naišli i na tzv. modulare kuhinje koje su prihvatljivije za svačiji džep.

Modularne kuhinje su kuhinje koje se sastoje od gotovih elemenata, čije dimenzije niti izgled ne možete mijenjati. Drži ih većina trgovina, no u nekima od njih postoji mogućnost kombiniranja tih gotovih elemenata što vam daje dosta mogućnosti ako niste ograničeni nekim specijalnim dimenzijama koje iziskuju klasičnu kuhinju po mjeri.

Naime, elementi takvih kuhinja potpuno su kompatibilni jedni drugima pa ih je lako kombinirati – svi donji elementi lijepo se nadograđuju baš kao i gornji, pa slaganje modularne kuhinje djeluje kao igra lego kockicama.

No zašto su onda ostale nezapažene?

Zato što u namještaju kao i svakom drugom dizajnu, detalji čine razliku, a modularne kuhinje na koje sam naišla bile su oglašavane u najjednostavnijoj varijanti s najjeftinijim detaljima.

Svoju smo modularnu kuhinju nabavili u IKEI iz njihove Knoxhult linije modularnih kuhinja, koja se sastoji od četiri vrste fronti: bijele visoki sjaj, bijele obični, sive i one s efektom drva. Ovisno o izboru fronti možete birati između 6 vrsta elemenata ( 3 vrste donjih i 3 gornjih) kao i klasična modularna kuhinja u kompletu.

Pošto smo željeli bijelu, jednostavnu kuhinju, naš izbor bile su obične bijele fronte, koje dolaze u kombinaciji s debelom radnom pločom u imitaciji drva. Takve fronte, osim što su najpovoljnije, iznimno su jednostavne za održavanje, zbog čega smo izbjegavali one u visokom sjaju.

Iako nam mnogi i dalje ne vjeruju, ova nas je kuhinja ispala svega 3.500 kn.

  • 1.170 kn za 6 kvadratnih gornjih 60×60 elemenata
  • 469 kn za 1 ladičar
  • 1.860kn za 2 trostruka donja elementa

Popis svih korištenih elemenata kao i link na shop u nastavku.

modularna kuhinja s mikrovalnom pećnicom

Ovakva kuhinja savršen je izbor za ljude u unajmljenim stanovima, ali i za sve one koji ne žele potrošiti bogatstvo na kuhinju koju će možda u narednih 10ak godina željeti mijenjati.

Iako sasvim sigurno ovakva kuhinja neće trajati desetljećima kao što bi trajala kuhinja od punog drva, nakon dvije godine korištenja možemo potvrditi da osim što je lijepa, povoljna i jednostavna za postaviti, ovakva kuhinja je i vrlo kvalitetna pa je omjer cijene i kvalitete i više no pozitivan.

sudoper na modularnoj kuhinji
DIY MODERNE TEGLICE

Kako je kuhinja već imala postavljene dovode i odvode instalacija, izbor donjih elemenata ovisio je, osim o izgledu i našim željama, i o tome kako ih kombinirati s dovodom i odvodom vode za sudoper i perilicu, kao i dovodom plina za štednjak.

Preinake…

Tako smo s lijeve strane, na djelu gdje nije bilo nikakvih odvoda/dovoda, krenuli s ladičarom. Nakon ladičara slijedila su dva jednaka trostruka elementa u kutu, a koje smo međusobno kombinirali. Naime, osim što se odlično međusobno nastavljaju, sami elementi ove modularne kuhinje se mogu u određenoj mjeri prilagođavati vašim potrebama tako što birate na koju od tri rupe ćete postaviti koja vrata/ladicu/šupljinu za ugradbenu pećnicu.

Tako smo mi kod prvog elementa rupu za pećnicu iskoristili kako bi ubacili ugradbenu perilicu suđa uz manje preinake – kako je perilica veća od pećnice, izbacili smo ladicu koja ide ispod pećnice i izrezali rupu u donjoj ploči elementa kako bi se perilica spustila na pod, a puna vrata elementa malo skratili i postavili na vrata ugradbene perilice. Na drugu rupu u kojoj se našao odvod vode, postavili smo puna vrata drugog trostrukog elementa, dok je treća rupa, koja je došla u kut, zatvorena vanjskom stranom drugog trostrukog elementa. U taj kut došao je sudoper.

Kako su nam kod prvog trostrukog elementa ostale viška dvije ladice i jedna polovična vrata, iste smo iskoristili na drugom trostrukom elementu i tako riješili problem što smo puna vrata drugog trostrukog elementa iskoristili na prvom za pokrivanje perilice. Dakle, prva rupa – ladica i polovična vrata; druga rupa pećnica i ugradbena ploča za kuhanje te donja ladica, treća rupa ladica i polovična vrata umjesto punih vrata.

modularna kuhinja za 4000kn i napa i pećnica
modularna kuhinja dio

Pri slaganju donjih elemenata, zadnji korak, postavljanje radne ploče, ostavili smo za kraj, tek nakon što smo složene elemente stavili na mjesto i međusobno spojili. Kako svaki element ima svoju radnu ploču, na ovaj smo način osigurali da se elementi nadograđuju jedan na drugi bez prostora između.

modularna kuhinja za 4000kn i ploča za kuhanje
modularna kuhinja za 4000kn i napa

Gornji elementi, s druge strane, nemaju ovu lijepu radnu ploču pa su zbilja vrlo jednostavni. S obzirom na to da bi zbog jednostavnosti lako mogli izgledati jeftino, izabrali smo manje kvadratne elemente (one namijenjene za ugradnju nape) pa ih postavili kao zanimljiv mozaik od 6 kvadratića koji sežu sve do stropa. Tako je kuhinja potpuno izgubila svaku sličnost s onom klasičnom modularnom kako je oglašavana.

šank i modularna kuhinja za 4000kn
modularna kuhinja i mikrovalna pećnica

Postavljanje mozaika nije bilo puno teže nego postavljanje klasičnih visećih elemenata (problemi starih trošnih zidova naišao bi u oba slučaja). Predlažemo da krenete od stropa pa elemente nadograđujete jedan na drugoga koristeći se vaservagom (libelom), posebice ako, kao u našem slučaju, stropovi nisu građeni pretjerano ravno, sprečavajući tako da elementi ne idu ravno.

Svakako, odlučite li se za ovu varijantu, pripazite na visinu svoje kuhinje. Naša je kuhinja visoka cca 260 cm što je osiguralo da donji rub gornjih elemenata ne dođe prenisko. Imate li nižu kuhinju, izmjerite gdje bi u vašem slučaju došao taj rub i provjerite možete li normalno koristiti radnu ploču i sudoper.

viseći kuhinjski elementi

Planirate li pak ispod ovako postavljenih gornjih elemenata staviti štednjak, pripazite da razmak između donjeg ruba elementa i štednjaka bude u skladu s uputama proizvođača štednjaka.

Što se završnih detalja tiče, odlučili smo se za jednostavne DIY kožne ručke (tutorial uskoro) za donje elemente dok smo za mozaik gornjih elemenata koristili otvarače na pritisak kako bi izbjegli hrpu ručkica na maloj površini. Osim toga, koristili smo metalne letvice s kojima smo pokrili spoj elemenata sa zidom i elemenata međusobno.

kuhinjski ladičar s kožnim ručkama
modularna kuhinja za 4000kn

Elementi koje smo koristili za izradu svoje kuhinje:

Ovo nije (koliko god se tako činilo) plaćeni oglas niti je svrha promidžba ovog ili bilo kojeg drugog branda. IKEA nije sudjelovala u izradi ove kuhinje niti ovog posta.


Saznajte kako sam izradila biblioteku za samo 1.200,00 kn.

Similar Posts

4 Comments

  1. Izvadit cemo je na isti nacin na koji smo je i ugradili pa ce ici na servis, srecom imamo dugo jamstvo. 🙂

  2. Pozdrav, baš gledam istu kuhinju i zanima me kako ste dobili ovaj element sa perilicom suđa?

Comments are closed.