Kako preurediti stara sobna vrata za manje od 100 kn? – Tutorial 2023.

Sobna vrata su jedna od onih stvari koje mnogi zanemare kod renovacije, posebice u unajmljenim stanovima, iako se u starim stanovima nerijetko mogu iskoristiti postojeća…

Sobna vrata su jedna od onih stvari koje mnogi zanemare kod renovacije, posebice u unajmljenim stanovima, iako se u starim stanovima nerijetko mogu iskoristiti postojeća stara sobna vrata i preurediti za mali budžet. S obzirom na to da nam je naš stan privremeno rješenje, a vrata su bila ispravna, nismo se htjeli davati u trošak no nakon što smo obnovili zidove, vrata su neizmjerno pikala u oči.

Savršeno glatki, čisto bijeli zidovi s mjestimičnim požutjelim, izderanim i oronulim točkama zvanim sobna vrata.

Neko smo vrijeme trpjeli taj kontrast zid – sobna vrata dok ja nisam pokrenula pretragu ideje na Pinterestu. Koja je prerasla u potragu za letvicama koje će glumiti štukaturu za sobna vrata. I onda kad sam shvatila da će nas materijal za makeover jednih sobnih vrata koštati cca 80 kn, ideja je postala projekt.

Naša sobna vrata su drvena i u relativno dobrom stanju tako da je startna pozicija za makeover bila dobra pa kompletna zamjena nije dolazila u obzir. Srećom, i njihova požutjela bijela boja također je bila dobra startna pozicija za bojanje.

PRIPREMA DRVA SOBNIH VRATA

Stara sobna vrata često su visokog sjaja od starog laka i masnoće što je veliki neprijatelj novoj boji. Bilo da vrata bojate u istu boju kao mi (požutjela bijela u bijelu) ili ih planirate bojati u potpuno drugu boju, površina vrata mora biti dobro obrađena kako bi se nova boja za sobna vrata dobro primila. Isto je neizmjerno važno jer vrata nisu skriveni komad u kutu stana koji neće biti izložena trenju, udarcima i svakodnevnom korištenju tako da boja mora savršeno primiti kako se nebi lako gulila.

Osim toga, početna obrada drva je vrlo važna kako bi se “neutralizirale” pukotine, ogrebotine, rupe i sl.

Zato je za početak vrlo važno dobro prebrusiti površinu vrata. U makeoveru naših sobnih vrata nismo išli brušenjem do drva i skidanjem cijele boje već smo samo brusili gornji sloj boje što se pokazalo sasvim dovoljno za dobro prianjanje nove boje. Grubost brus papira s kojim počinjete ovisi o stanju površine vaših vrata, dakle što su vrata u lošijem stanju (rupe, ogrebotine, puno laka…) to ćete grublji brus papir za početak uzeti. Makeover naših sobnih vrata krenuo je s brušenjem brus papirom 80 nakon čega je uslijedilo brušenje nešto nježnijim brus papirom, 120. Brušenje možete odraditi brusilicom ili kao mi, ručno.

Nakon brušenja, važno je ukloniti prašinu i eventualno preostalu masnoću s drva za što preporučam lagano brisanje razrjeđivačem koji će pomoći ukloniti oboje, a brzo se osušiti.

Kako urediti i obnoviti stara sobna vrata

Ako vrata imaju izražene ogrebotine, rupe ili pukotine, koje niste mogli neutralizirati brušenjem, iste je potrebno popuniti tankim slojem kita za drvo. Nakon što se kit osuši, eventualni višak kita možete prebrusiti nježnijim brus papirom i ponovno počistiti površinu vrata.

PRIPREMA DIY ŠTUKATURA ZA SOBNA VRATA

S obzirom na to da ja nisam samo htjela osvježiti boju i drvo naših sobnih vrata već od njih napraviti vintage vrata sa štukaturama koje viđamo u svim lijepim stanovima metropola svijeta, bilo je potrebno pripremiti i štukature. Nakon malo pretraživanja, pronašla sam dvije moguće opcije za DIY štukature – drvene reljefne letvice ili reljefne lajsne od stripora.

Drvene letvice, čak i one od mekšeg drva poput bukve, znatno su otpornije pa se udarci, ogrebotine i sl. znakovi korištenja na njima neće vidjeti, što je posebno važno zbog ranije spomenute činjenice da su sobna vrata izložena konstantnom korištenju, trenju i udarcima. S druge strane, stiropor lajsne su mekane i dosta osjetljive pa bi kod navedenog korištenja vrlo brzo mogli očekivati udubine, ogrebotine i sl.

Osim toga, drvene su nas letvice koštale manje nego stiropor lajsne koje mnogi koriste kao štukature za zidove i namještaja.

letvice za urediti stara vrata

Drvene leticvice koje smo odabrali za naša sobna vrata dolazile su u komadima dužine 2.4 m koje smo rezali na:

  • 2x 100 cm
  • 2x 40 cm
  • 4x 50 cm

Na taj smo način za jedna sobna vrata (198 cm x 84 cm) dobili gornji okvir štukatura 100 cm x 40 cm i donji okvir štukatura 50 cm x 40 cm od dvije letvice i to bez otpada.

Kako bi se letvice savršeno spajale jedna na drugu u okvir na vratima, potrebno ih je rezati pod kutem od 45 stupnjeva.

Kako su kupljene letvice bile neobrađeno natur drvo, odlučili smo ih obojati jednu ruku istom bojom za drva kojom ćemo bojati i vrata kako bi, kad se budu bojale zajedno s vratima, ne vidi razlika.

letvice za urediti stara vrata

LJEPLJENJE DIY ŠTUKATURA

Obojane i osušene letvice bilo je potrebno učvrstiti na vrata. Kako imamo nekoliko sobnih vrata jedna pored drugih, bilo nam je dosta važno da su štukature na svim vratima isto posložene pa smo na vratima točno označili mjesta na koja dolaze letitvice.

Tako su za gornji okvir gornje vodoravne štukature lijepljene na 18 cm od gornjeg ruba vrata, a za donji okvir donje vodoravne štukature lijepljene na 20 cm od donjeg ruba vrata. Bočne štukature su za oba okvira lijepljene na 16 cm od lijevog i desnog ruba vrata.

S obzirom na to da su letvice vrlo lagane i neće na sebi držati nikakvo opterećenje, treba ih samo dobro učvrstiti, bez potrebe za nekim ultra snažnim ljepilima. Zato smo za lijepljenje letvica na naša sobna vrata koristili pištolj kojim smo istiskivali vrlo tanke linije bijelog silikona po sredini cijele dužine letvice.

Kako urediti i obnoviti stara sobna vrata

Nakon nanošenja silikona, letvicu bi utisnuli na označeno mjesto pri čemu se silikon ravnomjerno raširio po cijeloj donjoj površini letvice i tako letvicu učvrstio na vrata. Eventualni višak silikona koji bi “iscurio” uklonili smo tankim nožićem kojeg smo povukli uz sam kut vrata i letvice.

Kako su letvice rezane ručno, na nekim mjestima se nisu savršeno nastavile jedna na drugu pa je ostao razmak na njihovim spojevima. Taj razmak možete također zapuniti silikonom ili tekućim ljepilom za drva koje nam se pokazalo kao praktičnije rješenje za tako minijaturne spojeve.

Kao i kod lijepljenja letvica na vrata, punjenje spojeva smo radili tako da smo povukli crtu ljepila za drvo i zatim ga utisnuli laganim potezom prsta. Na taj smo način ljepilo utisnuli u pukotinu, a višak otklonili.

Pronađite unikatan poklone za uređenje doma na našem shopu.

BOJANJE SOBNIH VRATA – KOJA BOJA ZA VRATA?

Nakon što se lijepilo osušilo, a letvice učvrstile na vrata, vrijeme je za bojanje sobnih vrata. Kao što sam već nekoliko puta spomenula, vrata su izložena stalnom korištenju pa je vrlo važno i kod odabira boje voditi o tome računa. Mi smo se za makeover naših sobnih vrata, koje su već imale prastari debeli sloj boje, odlučili za boju za drvo na uljnoj bazi koja nam se u više navrata pokazala kao znatno otpornija varijanta od ona na vodenoj bazi.

Kako nismo htjeli ponovno visoki sjaj, odlučili smo se za tzv. svilenkastu mat varijantu boje koja se pokazala kao pun pogodak! HINT: Boja za vrata koju smo koristili je “svilenkasta mat”.

farbanje starih sobnih vrata

Naša smo sobna vrata bojali u dvije ruke malim valjčićem s vlaknima u kombinaciji s tankim kistom kojim smo rješavali rubove i kuteve između vrata i letvica. Između ruku smo vrata ostavili na sušenju od barem 24 h sušenja kako bi izbjegli okretati vrata s još vlažnom bojom za vrata i riskirati ogrebotine. S obzirom na to da boja za sobna vrata na bazi ulja ima relativno neugodan miris, bojanje i sušenje odradili smo u otvorenoj radioni.

obnovljena stara sobna vrata
obnovljena stara sobna vrata

Similar Posts

4 Comments

Comments are closed.