kako obnoviti stare stolice

Kako obnoviti stare stolice u 4 koraka?

Glomazni otpad i općenito namještaj bačen na ulicu sasvim sigurno nisu nešto najprivlačnije za vidjeti, ali u mom iskustvu baš se tamo često skrivaju pravi…

Glomazni otpad i općenito namještaj bačen na ulicu sasvim sigurno nisu nešto najprivlačnije za vidjeti, ali u mom iskustvu baš se tamo često skrivaju pravi dragulji i zato se nadam da će vas ovaj post o tome kako obnoviti stare stolice s glomaznog otpada u dizajnerske potaknuti da promjenite mišljenje i zastanete kad naiđete na neku hrpu odbačenih stvari na ulici. Nikad ne znaš, u nekoj od njih mogli bi naći dijelove skupog dizajnerskog komada o kojem sanjate mjesecima, baš kao što sam ja pronašla dijelove naših Cesca blagovaonskih stolica ni manje ni više nego na u vlastitoj ulici.

kako obnoviti stare stolice u crno

Pa prije nego krenemo s uputama i savjetima kako obnoviti stare stolice ako i vi imate neke nađene na cesti, tavanu ili podrumu, dajte da vam ispričam kratku priču o našim Cesca stolicama. Sve je krenulo prije koju godinu kad sam se potpuno zaljubila u te cool stolice s ratanom koji su malo po malu počeli preuzimati Instagram scenu. Toliko da sam se bacila i na povijest dizajna Cesca, No. 14 i sl. stolica s ratan elementima.

Nakon dužih pretraživanja našla sam nekoliko stranih online shopova koji ih prodaju, ali me cijena odbila od bilo kakve narudžbe pa sam se okrenula ideji kupnje restauriranih stolica lokalno. Na žalost, iako znatno povoljniji od novih, restauriranih stolica su i dalje bili dosta van budžeta kojeg sam planirala investirati pošto smo već imali lijepe i kvalitetne stolice pa je moja romansa s Cesca stolicama pala u drugi plan. Taman kad sam polako odustajala, jednu večer šetajući kvartom na ulici pred kućom koja se preuređivala naiđem ni više ni manje nego na 6 sjedišta i 6 naslona Cesca stolica u odličnom stanju koje su istu večer spremljene u radionu na sigurno.

Na žalost, originalnu metalnu konstrukciju nisam našla pa je inicjalni entuzijazam pao dok su prolazili tjedni u potrazi za konstrukcijom na koju bih učvrstila te lijepe ratan elemente. Sve dok u jednoj vožnji na drugom kraju grada nisam vidjela dvije Cesca stolice kako stoje na livadi uz nogometno igralište. Ove su stolice bile u daleko lošijem stanju od elemenata koje sam našla ranije, ali kako originalnu metalnu konstrukciju Cesca stolica nije baš lako naći nisam dvojila nego lijepo po kiši dovukla i njih u radionu pa krenula istraživati kako obnoviti stare stolice i dobiti dizajnereske ljepotice o kojima sam sanjala.

Povoljno i začuđujući lako, a sad ću vam opisati i kako. Za one koji vole video, bacite oko na kratki video tutorial zvan “Cesca saga”.

Kako obnoviti stare stolice – Poliranje kromiranih dijelova

Metalna konstrukcija nađena na livadi bila je u dosta lošem stanju, krom se gotovo nije ni vidio od ogromnih hrpa hrđe. Naime, dijelovi kroma su stradali pa je željezo unutra krenulo hrđati, a hrđa provirivati na sve strane. Na žalost, za taj problem nebi bilo previše (povoljnog) lijeka da su stolice ostale na vlazi jer bi željezo nastavilo hrđati, ali na suhom im je zapravo najveći problem bio skidanje hrđe s kroma. Istražujući kako obnoviti stare stolice s kromiranom konstrukcijom naišla sam na ekstra povoljnu, a učinkovitu pomoć – coca colu!

Neću sada ulaziti u kemijske reakcije, ali malo grublja spužva u kombinaciji s coca colom napravila je čudo i eliminirala hrpe i hrpe hrđe koja se taložila tko zna koliko dugo. Da ubrzam postupak, poliranje sam na kraju odradila s gazdinom brusilicom, ali isti efekt postigla bih i rukom pa ne brinite ako nemate brusilicu, a želite obnoviti stare stolice sa sličnim problemima.

Kako obnoviti stare stolice – Brušenje drvenih dijelova

Kako su drveni elementi na metalnoj konstrukciji bili u očajnom stanju od vlage, za sjedišta i naslone sam odlučila koristiti drvene elemente koje sam ranije našla na ulici. Drvo je bilo u vrlo dobrom stanju pa ga inicijalno čak nisam niti obrađivala iako sam cijelo vrijeme razmišljala bi li možda još bolje izgledalo u natur drvo boji ili pak crnoj za koju sam se napokon neki dan odlučila.

kako obnoviti stare stolice od ratana

Odlučite li se i vi obnoviti stare stolice bojanjem, svakako prije toga drvo prebrusite jer je namještaj iz prošlih desetljeća često debelo premazan lakom, a i ako nije, na drvu je sasvim sigurno hrpa masnoće i nečistoće koja se godinama skupljala, a koja će novoj boji smetati da se lijepo primi. S obzirom na to d su moji drveni elementi bili u dobrom stanju pa nije bilo većih nepravilnosti za brusiti, koristila sam 120 brus papir za drvo kako bih lagano prebrusila i matirala površinu.

Kako obnoviti stare stolice – Bojanje drvenih dijelova

Ako želite obnoviti stare stolice kojima je drvo u lošijem stanju, ima nepravilnosti koje morate zapuniti kitom ili ima kakve mrljanje, bojanje će biti najbolja opcija. Kako su drveni elementi koje sam imala bili u dobrom stanju, bojanje sam odgodila sve do neki dan kad sam se odlučila na crnu varijantu i okvire naslona obojala običnom crnom bojom na bazi vode u varijanti visokog sjaja. Iako obično nisam ljubitelj sjajne boje na drvu, kod crne boje mi se pokazalo da svilenkasti mat, kojeg inače kupujem, nije baš najsretnije rješenje jer se vidi svaki otisak prsta, a i prašina, koja je na crnom jako vidljiva, se teže obriše.

Nestrpljiva kakva jesam, nije mi se dalo “gubiti vrijeme” na zaštitu ostatka naslona i okoline pa sam odmah krenula bojati, pogotovo jer znam da se greške kod boje na bazi vode jednostavno obrišu vlažnom krpom bez ikakvih razrjeđivača, brušenja i sl. Kako su nasloni zaobljeni i nema puno ravnih površina, bojala sam debljim kistom umjesto valjka kojim inače bojam drveni namještaj, a male dijelove drva koji su provirilivali kroz ratan obojala sam malim kistom za tempere.

Kako obnoviti stare stolice – Tapeciranje sjedišta

Iako bi sjedišta našđih Cesca stolica s originalnim ratanom bila prekrasna, odlučila sam ne trošiti novce na postavljanje rata već na originalni drveni okvir staviti tapecirung. Ipak, ako vas zanima kako obnoviti stare stolice s ratanom, imam odgovor. Opcija “uradi sam” je moguća uz kupnju ratana u roli i dodatnog ratana kojim se ovaj u roli fiksira na sjedište, ali je potrebno biti dosta precizan pa ako nemate volje, opcija je elemente s ratanom dati profesionalcima u ruke. U svakom slučaju, barem koliko sam ja uspjela istražiti, postavljanje rata će vas po elementu koštati minimalno 30ak eura što je ujedino i razlog zašto sam se ja odlučila tapecirati sjedišta na kojima je ratan bio uništen jer me ta opcija po sjedištu koštala možda 15ak eura.

S obzirom na to da je središnji dio sjedišta bio prazan, popunila sam ga komadom šperploče kojeg sam izrezala ubodnom pilom prateći oblik okvira sjedišta. Na tako popunjeno sjeište sam stavila komad čvrste tkanine i deblje spužve pa sve zajedno zaklamala za okvir sjedišta.

U inicijalnoj varijanti koristila sam smaragdno zeleni velvet no on se pokazao kao nezahvalno rješenje za održavanje u blagovaoni pa sam nakon bojanja naslona u crno odlučila za tkaninu s više teksture koja će barem malo prikriti mrvice koje padnu sa stola i sl. S obzirom na to da nije bilo baš lako naći takvu tkaninu u crnoj boji, prvi pokušaj bio je tapciranje s tepihom čije sam šare planirala obojati bojom za tekstil kako bih dobila malo manje šara koje bi se kosile s uzorkom na naslonu. Odlučite li se na ovaj korak, razmislite o bojanju u perilici i sl. metodama jer je bojanje kistom baš mukotrpan proces i traži dosta boje. Srećom, nisam se morala dalje boriti s tom metodom jer sam naišla na točno onakvu tkaninu koju sam tražila i koja se, barem po meni, savršeno paše uz naslone.

Ako vam treba još savjeta kako obnoviti stari namještaj, svakako bacite oko na post o obnovi starih sobnih vrata.

Similar Posts