Naš novi aparat za kavu – recenzija De’Longhi ECAM 23.460W

Prošli mjesec u kuhinju nam je stigao novi najbolji prijatelj – aparat za kavu. Mjeseci su prošli kako tražimo aparat za kavu koji će kuhati…

Prošli mjesec u kuhinju nam je stigao novi najbolji prijatelj – aparat za kavu. Mjeseci su prošli kako tražimo aparat za kavu koji će kuhati kavu poput one u kafiću bez da mi za to moramo postati profesionalni bariste. Potraga je bila duga i teška jer smo tražili kućanski aparat za kavu s performansama nalik onima koje imaju profesionalni aparati za kavu u kafićima.

Missing a c in cappuccion. Is a typo on a latterboard even a thing?

Ključ je da aparat sam melje kavu kako bi u svakoj šalici bila svježe mljevena kava“, rekao je gazda. I bio je u pravu.

Čuli smo puno toga dobrog o De’Longhi aparatima za kavu pa smo izbor suzili na one koji imaju integrirani mlinac za kavu kako bi aparat svježe mljeo kavu umjesto onih koji koriste klasičnu mljevenu kavu. S obzirom na to da ja, kao glavni kavoljubac u kući, preferiram kavu s mlijekom i cappuccino, odlučili smo se za model ECAM 23.460W.

aparat za kavu

APARAT ZA KAVU SA SPREMNIKOM ZA MLIJEKO

Naime, osim spremnika za kavu i vodu, mlinca za kavu i ostalih standardnih elemenata za kuhanje kave, De’Longhi ECAM 23.460W ima poseban spremnik za mlijeko koji se potezom jedne ruke stavlja i skida s aparata te ga se može držati u hladnjaku kako se mlijeko ne bi pokvarilo. Spremnik nudi opciju zagrijavanja mlijeka i izradu više različitih količina pjene pa, uz profesionalno kuhanu kavu, dobijete i profesionalno kuhano mlijeko ili predivnu kremastu pjenu. Do sada smo koristili punomasno trajno mlijeko ili ono baš a kavu i oba su se pokazala odlična.

Spremnik u sebi sadrži mehanizam kojim kuha mlijeko tako da mlijeko ne dolazi u doticaj sa ostatkom aparata i njegovog sustava za kuhanje kave, što značajno olakšava čišćenje. Osim toga, navedeni mehanizam ima i svoj program samočišćenja pa se nakon kuhanja sam očisti. Ostali dijelovi spremnika se lako rastavljaju pa ih je također lako isprati od mlijeka.

Što se samog kuhanja kave tiče, oduševljenje ne skrivamo, kava je predivna, a cijeli ritual kuhanja postao jedan od omiljenih dijelova dana. Svakog.

APARAT ZA KAVU S INTEGRIRANIM MLINCEM ZA KAVU

Od samog mljevenja kave kuću već prožme prekrasna aroma kave. Mlinac povlači količinu zrna iz spremnika potrebnu za svako kuhanje kave kako bi svaka šalica nastala od svježe mljevene kave, a ne od ranijih ostataka mljevene kave. Do sada smo koristili Illy kavu u zrnu, Costa kavu u zrnu te onu iz Ikee i sa svim opcijama je finalni rezultat bio odličan.

Osim toga, aparat za kavu nudi sopciju kuhanja kave s a standardnom mljevenom kavom. Naime, iako je aparat za kavu namijenjen za kavu u zrnu koju sam melje, isti kavu može kuhati i od prethodno mljevene kave što je odlično ako vam ponestane kave u zrnu. Bitno je samo pravilno dozirati mljevenu kavu u posebnom spremniku kako nebi ušla u sustav za mljevenja kave i tako ga potencijalno oštetila.

Iako mlinac, naravno, proizvodi zvuk, ne bih rekla da je pretjerano glasan, a sam zvuk traje par sekundi nakon čega slijedi kremasti niz kave.

Aparat za kavu opremljen je sa dvije “štrcaljke” tako da vam nudi mogućnost kuhanja dvije kave odjednom. Pri izradi kave možete birati između kratke, standardne, duge ili extra duge kave. Uz to, imate mogućnost programirati svoju kavu ako vam niti jedna od navedenih opcija ne odgovara.

Također, pri izradi možete birati između kave standardnog okusa, jačeg okusa ili ekstra jačeg okusa.

Nakon kuhanja kave aparat možete ugasiti ili će on to učiniti sam nakon nekog vremena prije čega će odraditi svoj automatski program za samočišćenje. Isti program odradi i kod svakog paljenja što znači da je aparat za svaku šalicu kave i svako korištenje očišćen. Pri tom treba imati na umu da tekućina koja izlazi kod samočišćenja neće curiti po kuhinji jer se u postolju aparata nalazi spremnik za tekućinu od čišćenja, izlivenu kavu i sl.

aparat za kavu

Dio tog postolja čini i odvojen spremnik za kavu u kojeg aparat izbacuje prešanu kavu koju je koristio za prethodna kuhanja. Navedeni spremnici imaju automatski javljaju kad se napune tako da ih lako izvadite i očistite bez straha da će se tekućina preliti van, a kava zapeči. Osim toga, spremnici su plastični potpuno odvojivi od aparata za kavu pa se vrlo lako isperu u sudoperu.

Kad se sve zbroji i oduzme, od mljevenja kave, preko kuhanja kave i mlijeka do čišćenja aparata, ovaj aparat za kavu ispunio je sva naša očekivanja. Ma i nadmašio ih je. Kava se kod nas počela kuhati i češće nego prije, a činjenica da smo zbog korone jako prorijedili odlaske u kafiće gotovo da nam i ne smeta. Brojne opcije koje nudi ovaj aparat za kavu omogućuje nam kuhanje kava za sve goste koji na posjete, od ljubitelja najcrnije kratke kave do ljubitelja pjenastih cappucina koje uz malo cimeta i muškatnog oraščića za čas pretvorimo u cool zimski napitak.

Recenziju o našem starom najboljem prijatelju, sušilici, možete pročitati ovdje.

Similar Posts

6 Comments

  1. Pozdrav ljudi,
    Nika vise necu kupiti Deloghi aparat za kavu , platila ga 3600 kn , u 5 mjeseci 2 puta na opravku , vise u servisu nego kod mene , zalila se , pisala prigovor , ne profesionalni i bahati .

  2. Baš mi je žao da si tako loše prošla! 🙁 Nas super služi od prvog dana pa ga zato rado pohvalim. Nadam se da te s novim aparatom neće dočekati isto iskustvo, na koji god se brand odlučila 🙂

  3. Pozdrav. Kupili smo isti aparat. Kava je super,,,😀. Ono što nas interesira a ne možemo skužiti kako dobiti samo mlijeko s pjenom nakon kuhanja kave. Stisnemo program za cappucino ali on odradi cijeli program za capuccino. Ako stopiramo tada on mljevenu kavu koja nije iscurila baci u otpad. Na nekom videu smo vidjeli da treba stisnuti dva put tipku capuccino ali ne djeluje. Ako imate kakav savjet svakako bi dobrodošao. Lp.

  4. Pozdrav Goga, baš mi je drago da ste zadovoljni s aparatom i kavom! Mislim da ne postoji “službeno” rješenje za ovo, ondosno, ne postoji opcija za puštanje samo pijene/mlijeka. Pošto se kava prvo melje pa onda tek izlazi pjena/mlijeko i kava, ništa ne pomaže ni dvostruko stiskanje tipke “CAPPUCCINO”, samo zaustavite curenje ostatka pjene/mlijeka i kasnije kave, no ona se svejedno baca. Moje “neslužbeno” rješenje je da odaberem opciju “Pre ground” kave i tad odaberem “CAPPUCCINO” – pošto nema mljevenja kave ništa se ne baca već, nakon što izađe mlijeko dobijete poruku na aparatu da ubacite mljevenu kavu (na što se oglušite ;)) Ne znam šteti li kako ta “tehnika”, ali mi tako rješavamo problem.

  5. Nakon pomnog proučavanja aparata za kavu i ove recenzcije, naručili smo si upravo ovaj model. Prvi nam je aparat bio Delonghi Dedica, također odličan za početnike. Da smo znali da ćemo se toliko oduševiti kućnim espressom, odmah bismo kupili “ozbiljniji” aparat. 🙂 Jedva čekam javiti dojmove za ovaj.

  6. Iako kasnim s odgovorom, moram reći da me baš veseli da je ova recenzija pomogla u izboru novog aparata! Vjerujem da ćete biti zadovoljni kavom koliko i mi 🙂

Comments are closed.