DIY VIJENAC OD SUHIH HORTENZIJA

Kad si gotovo potpuno nesposoban uzgojiti i održati na životu živu biljku, posebno se veseliš dekoracijama koje jednako dobro izgledaju i u suhoj verziji, a…

Kad si gotovo potpuno nesposoban uzgojiti i održati na životu živu biljku, posebno se veseliš dekoracijama koje jednako dobro izgledaju i u suhoj verziji, a ovaj vijenac od suhih hortenzija je definitivno jedan od takvih.

https://www.instagram.com/p/CHcnOMAHY97/

Neko sam vrijeme skupljala hortenzije iz maminog vrta i poneku na koju bih naletjela u šetnji znajući da će kad tad poslužiti za neki lijepi DIY projekt. Nakon što sam ih osušila uz trik koji vam pišem niže, odlučila sam ih pretvoriti u vijenac za iznad kreveta pošto, nakon proljetnog potresa, iznad glave više ne želim držati ništa teško.

Nisam imala bazu za vijenac od slame niti bilo kakve druge konkretne materijale pa sam ga odlučila izraditi od materijala koje sam imala u kući – karton i vruće ljepilo.

U ovom postu dat ću vam savjet kako osušiti hortenzije da zadrže boju i oblik, a osim step by step uputa za izradu vijenca od suhih hortenzija pogledajte i video tutorial!

Kako do suhih hortenzija?

Hortenzije su iznimno zahvalne kad je riječ o sušenju jer im cvijet i osušen zadrži oblik, a uz jedan trik vrlo dobro zadrži i boju. Nisam stručnjak pa su ovo sve savjeti koje sam sama otkrila pripremajući svoj vijenac od suhih hortenzija. Hortenzije imaju svoje vrijeme za cvat i upravo je to ključ želite li da vaše suhe hortenzije zadrže ove lijepe zeleno – roze kombinacije boja i kad se osuše.

DIY vijenac od suhih hortenzija

Bitno je pratiti hortenzije u cvatu i ubrati ih prije ili točno kad se krenu sušiti prirodno na grani – taj ćete trenutak prepoznati jer će poneki cvjetić početi žutiti smeđiti. Ostavite li cvijet hortenzije da se prirodno osuši na grani, on će, barem iz mog iskustva, u cijelosti posmeđiti što se neće dogoditi uberete li ga s grane dok je još svijež i šaren. U slučaju da niste ulovili hortenzije prije nego su se njeni cvjetovi osušili, vaši će cvjetovi i dalje poslužiti za vijenac, samo će vijenac biti žuto – smeđ.

Kako izraditi prirodni vijenac od suhih hortenzija?

Pošto suhe hortenzije zadrže oblik i ostanu “napuhnute”, za ovakav vijenac neće vam trebati konkretne baze za vijenac jer mu sami cvjetovi daju 3D izgled.

Na karton pomoću zdjele ili plastičnog škafa ocrtajte dvije kružnice, jedna promjera cca 5 cm manjeg od druge pa prateći ocrtane linije izrežite kolut od kartona škarama ili skalpelom.

Izdašno istiskajući vruće ljepilo, učvrstite cvjetove suhih hortenzija na karton ponavljajući postupak dok cijeli karton ne pokrijete cvjetovima. Iako ćete s izdašnom količinom ljepila učvrstiti cvjetove i ako utisnete same latice jer je cvijet vrlo lagan, gdje možete, iskoristite peteljku cvijeta pa nju učvrstite na karton.

Ostane li vam gdje kakva praznina, jednostavno je dopunite manjim djelićem cvijeta.

Vijenac od suhih hortenzija

Nakon što cijeli vijenac ukrasite suhim hortenzijama, okrenite karton naopako kako bi mu napravili omču za koju ćete ga objesiti na vrata, zid… Iako postoje i finija rješenja, ja sam omču izradila od malo žice i vrućeg ljepila tako što sam žicu prstima zavinula u omču pa onda dno omče za karton zalijepila vrućim ljepilom. Nemate li kod kuće žicu, isti postupak ponovite sa špagom ili debljim koncem.

Imajte na umu da ovakva “vješalica” možda nebi izdržala težinu vijenca sa slamnatom ili sličnom bazom, ali pokazala se sasvim dovoljna za DIY vijenac od suhih hortenzija i kartona.

Vijenac od ovakvih šarenih suhih hortenzija je divan sam po sebi, ali možete ga i dodatno ukrasiti svilenom ili velvet mašnom koju ćete, također, učvrstiti vrućim ljepilom utišćući je duboko u cvijet ili, ako je moguće, do kartona.

Želiš li još jedan zgodan projekt sa suhim cvijećem, ogledaj ovaj DIY projekt, a planirate li ovaj vijenac od suhih hortenzija koristiti kao adventski vijenac pogledajte praktične savjete za izradu DIY prirodnog adventskog vijenca.


Tražiš personalizirani poklon? Imamo rješenje za tebe! Pogledaj ponudu personaliziranih poklona na našem shopu.

Similar Posts