prirodni adventski vijenac napravljen doma

DIY prirodni adventski vijenac od materijala koje imate kod kuće

Advent polako kuca na vrata i jedno je sigurno, koliko god ja kasnila s božićnim pripremama, adventski vijenac mora biti spreman na vrijeme, makar ga…

Advent polako kuca na vrata i jedno je sigurno, koliko god ja kasnila s božićnim pripremama, adventski vijenac mora biti spreman na vrijeme, makar ga izradila sama! Ovo je adventski vijenac od prirodnih materijala.

S obzirom na to da svake godine izrađujem sama ili dodatno ukrašavam kupljeni adventski vijenac s hrpom grančica bora, čempresa i ostalih zimzelenih ljepota, ove sam godine odlučila napraviti potpuno prirodni adventski vijenac. Uzmete li u obzir uz to da je već 25.11. i da nisam imala vremena za hodanjem po dućanima, prirodni adventski vijenac od materijala koje sam imala kod kuće pokazao se kao savršen izbor.

prirodni adventski vijenac napravljen doma

Prekrasan prirodni adventski vijenac, gotovo potpuno besplatan koji ostatak zime može poslužiti i kao svijećnjak, zvuči skoro predobro da bi bilo istinito, zar ne?

Ali nije!

Materijali koji su mi trebali za ovaj DIY prirodni adventski vijenac imala sam kod kuće, a imate vjerujem i vi. Čak i držač za svijeće je DIY! Zato vam od materijala za ovaj DIY prirodni adventski vijenac treba:

kako napraviti adventski vijenac kod kuće
  • grančice ili štapići cimeta cca debljine 1, 2 cm i dužine 7, 8 cm
  • stiropor
  • cvjećarska spužva
  • grančice bora, čempresa, smreke…
  • 4 metalna čepa od stare boce + 4 čavlića
  • pištolj za vruće ljepilo
  • 4 visoke svijeće
  • dodatna dekoracija po želji

Pa krenimo …

Nacrtajte krug na komadu stiropora promjera cca 20 cm pa ga oštrim nožem ili skalpelom izražite.

kako napraviti adventski vijenac kod kuće

Na rub izrezanog kruga stiropora vrućim ljepilom lijepite grančice ili cimet štapiće.

Kako nisam stigla do trgovine, nisam mogla koristiti cimet štapiće, ali uzmem li u obzir kako su se savršeno uklopile grančice, potpuno besplatne, drago mi je da nisam stigla.

kako napraviti adventski vijenac kod kuće

Dimenzije i grančica i štapića ovise o materijalima koje imate kod sebe. Kako je moj stiropor bio debljine 3 cm kao i cvjećarska spužva, grančice sam rezala na dužinu od 7,8 cm kako bi gornji vrh štapića prelazio rub spužve i tako ga sakrio.

Važno je da grančice lijepite gusto jedan do drugoga kako vam se nebi vidio stiropor.

Nakon što oblijepite cijeli krug stirpora tako da napravite rub od grančica, vrijeme je da izrežete cvjećarsku spužvu. Ovdje naravno možete biti precizniji od mene, no kako se niti stiropor, a posebice spužva, neće vidjeti na kraju, bitno je samo da spužvu izrežete tako da uđe u krug grančica. Kako je spužva koju sam ja imala bila jako debela (6 cm) ja sam je prerezala po pola i tako od dvije polovice napravila krug relativno jednak onom od stiropora.

kako napraviti adventski vijenac kod kuće

Cvjećarska spužvu možete izbaciti i ubaciti još jedan red stiropora no s obzirom na to da će uz spužvu moći davati vode biljkama, vaš će vijenac izdržati puno duže bez da se počne sušiti i trusiti.

Odlučite li se za spužvu važno je da je zaštite plastičnom folijom koja će spriječiti da voda iz spužve curi po ostatku vijenca.

Ovdje se možete koristiti plastičnom vrećicom ili kao ja, običnu prianjajući foliju. Foliju ubacite na spužvu tako da rubovi folije dođu otprilike do ruba spužve. S obzirom na to da se ni folija neće vidjeti, ne morate biti pretjerano precizni. Eventualni višak folije zgužvajte uz rub ili odrežite.

kako napraviti adventski vijenac kod kuće

I sada dolazi zabavniji dio!

Gornju plohu spužve potrebno je ukrasiti biljkama i ukrasima po želji. Kako sam se ja odlučila na potpuno prirodni adventski vijenac, krenula sam s pikanjem grančica bora, čempresa i jelke u spužvu. Prvo sam zapiknula nekoliko većih grana u obliku križa pa manjim grančicama popunjavala rupe između njih.

kako napraviti adventski vijenac kod kuće

Najbolji dio ovog koraka je što apsolutno ne možete pogriješiti. Čini li vam se, primjerice, da je neka grančica prevelika ili previše viri, jednostavno je izvadite i zamijenite nekom koja će bolje pasati. Ispravljati možete koliko god je potrebno

Kad završite s glavninom grančica, vrijeme je da ubacite svijećice. Kako nisam kupila držač za svijećice, smislila sam jedan DIY od stvari koje sam imala kod sebe – vruće lijepilo, metalni čep od praznih boca vina i čavlić.

Za DIY držač za svijeće zabijte rukama čavlić, što duži to bolje, kroz sredinu čepa (čep je mekan i nije potreban čekić). Tako pripremljen čep napunite vrućim ljepilom pa u njega utisnite dno svijeće.

Kad se ljepilo ohladi i stegne svijeće u svojim DIY stalcima zabijte kao i grančice u cvjećarska spužvu. S obzirom na to da su moji čavlići bili relativno kratki, pazila sam da kod zabijanja čavlić zabijam u prazni dio spužve jer bi u protivnom čavlić samo zahvatio grančicu od bora ili čempresa što svijeću nebi dovoljno fiksiralo.

kako napraviti adventski vijenac kod kuće

Na kraju po želji dodajte još dekoracija poput putpuria, kojeg samo vrućim ljepilom zalijepite za ostalo zelenilo, ili pozlaćenih ukrasnih grančica koje samo zataknete između zelenila.

kako napraviti adventski vijenac kod kuće
prirodni adventski vijenac napravljen doma

Ukoliko ti se svidjela ideja prirodnog adventskog vijenca, možeš pogledati i moj DIY adventski kalendar ili vijenac od suhih hortenzija.

Similar Posts