Kako stići sve uz malu bebu?

Ako u planu nakon dolaska bebe imate sve obavljati istim tempom i organizacijom kao i prije bebe, na pitanje Kako stići sve uz malu bebu?…

Ako u planu nakon dolaska bebe imate sve obavljati istim tempom i organizacijom kao i prije bebe, na pitanje Kako stići sve uz malu bebu? odgovor je sasvim siguno – nikako. Iako sam ja čvrsto odlučila da zbog Ritinog dolaska neću stati sa stvarima koje me vesele kao ni s dijelom posla koji nam je neophodan financijski, znala sam da će se pristup dnevnim zadacima morati promijeniti. I zbilja je. Osim što se broj zadataka povećao, znatno se povećalo i vrijeme koje želim imati potpuno slobodno za zabavu s mojim malim novim čovjekom

Kako stići sve uz malu bebu? Postavi si realne zadatke.

Zato je moj prvi savjet koji se višestruko dokazao u proteklih 4,5 mjeseci s Ritom – postavljaj si realne zadatke. Pod realne mislim na postavljanje zadataka koje realno možeš/stigneš/želiš odraditi u tom danu. Prvih par tjedana će biti teško odrediti što se realno stigne/može/želi s bebom, ali s vremenom će i to biti jasno. Primjerice, iako sam nekad mogla natipkati i po dva posta u jednom danu, realno je da s Ritom mogu natipkati jedan, a ako ona ima loš dan padam na pola posta pa ću si u listu zadataka staviti “Napisati pola posta”. Na taj način nižem zadatke koje realno mogu stići ispuniti i biti zadovoljna mama koja stiže SVE uz malu bebu.

Kako stići sve uz malu bebu? Multitasking ti je najbolji prijatelj.

Moj drugi savjet za to kako stići sve uz malu bebu je multitasking. Bilo da jednom rukom držiš dijete, a drugom usisavaš, dojiš i gledaš novu epizodu serije ili tipkaš mailove dok izdajalicom pripremaš obrok za kasnije kad ćeš morati izaći – multitasking će ti pomoći da možda i poduplaš broj onih ranije spomenutih realnih zadataka koje stigneš ispuniti.

Philips Avent izdajalica

Iako sam vam ranije pisala o tome kako sam se na početku dobro sprijateljila sa svojom Philips Avent ručnom izdajalicom, njihova električna izdajalica mi spašava puno više vremena jer se ne moram koncentrirati na to pumpam li pravilno i sl. već to izdajalica odradi sama. Osim toga, pokazalo mi se da ta električna izdajalica puno bolje izdaja nego ja ručno – osjećaj je dosta sličniji bebinom sisanju – pa je izdajanje efikasnije. Pošto nema onog pumpanja u prazno, kojeg je znalo biti kod ručnog pumpanja, izdojim se dosta brže pa i tako uštedim vremena.

Kao i kod ručne izdajalice, i električna ima meke jastučiće zbog kojih je izdajanje baš ugodno pa nije tlaka i ne smeta dok radim nešto treće, čak se ne trebam niti naginjati naprijed kako treba kod nekih električnih izdajalica. Sve u svemu, žao mi je što je nisam nabavila i ranije.

Kako stići sve uz malu bebu? Organiziraj i piši.

Moja organizacija nekada i nije bila nešto, ali od kad je stigla Rita postajem sve bolja. To se prije svega tiče na organizaciju dnevnih i tjednih zadataka koje sada bez izgovora pišem. Dani s malom bebom znaju biti baš izazovni pa u cijelom tom letenju simo-tamo dosta toga zaboravim ili se sjetim prekasno tako da mi je popisivanje zadataka, njihovo grupiranje i slaganje po hijerarhiji spas. Ja ih volim poslagati vremenski (prvo idu oni koje treba odraditi prve) i/ili grupirati prema tome koji se mogu odraditi zajedno, Znam, zvuči grozno komplicirano, ali zbilja nije.

Philips Avent izdajalica

Jednostavno jednu turu bebinog samostalnog igranja, spavanja ili dok ovako zajedno valjat po krevetu, žrtvujte da popišete sve zadatke i tako izbjegnete da nešto važno ne odradite.

Osim toga, križanje zadatka koje odradite kroz dan poseban je gušt!

Kako stići sve uz malu bebu? Iskoristi vrijeme dok beba uživa vani.

Treći savjet je iskorištavanje šetnji i boravaka u prirodi. Od prvih toplijih dana kada smo Rita i ja mogle u lagane šetnje, shvatila sam koliko puno toga mogu odraditi dok je Rita vani u prirodi na svježem zraku. Na početku je ona na svježem zraku mogla spavati satima pa bih ja za to vrijeme na klupici uz kolica čitala vijesti, pripremala objave, odgovarala na mailove itd.

S vremenom, naravno, sve manje i manje spava po danu, ali joj zato u prirodi ja trebam samo za, eventualno, gurkanje kolica pa dok ona razgledava svijet oko sebe, prati prirodu ili promet, ovisno na kojoj klupici završim, ja imam dosta vremena za sebe. Za to isto vrijeme kod kuće ne bih dobila niti pola tog vremena jer se u zatvorenom ona znatno kraće zabavlja sama pa vrlo brzo traži mene i moju pažnju.

Kako stići sve uz malu bebu? Prihvati pomoć.

I za kraj, uz sve gore navedene savjete, ne zaboravi da dan ima samo 24 sata, a ti nisi Superman. Sve u Kako stići sve s malom bebom? se MORA podijeliti na više ljudi. It takes a village, stvarno. Neke dane neka baka pričuva bebu da mama obavi što želi/treba. Neke dane neka tata preuzme kuhanje/peglanje/usisavanje ili bilo što drugo što bi inicijalno odradila ti, kako bi ti mogla provesti vrijeme s bebom. Preuzimanjem više od onoga što možeš odraditi dovest će do nervoze i dodatnog umora, a to nitko ne želi, zar ne?

Similar Posts