DIY BOŽIĆNI UKRAS OD LIŠĆA

U ovom postu pokazujem vam kako izraditi DIY božićni ukras od lišća kao mali viseći herbarij koji će trajati više sezona. Brzo, lako i povoljno od materijala koje imate kod kuće!

Godinama se već polako zaljubljujem u prirodne božićne ukrase i ovih je blagdana ta ljubav čini se dosegla vrhunac. Predivna jesen, koja nam polako odlazi, ostavila mi je pune kutije prešanog lišća koje me svojim bojama, teksturom i oblicima stalno vuklo da ih nekako iskoristim i za Božić pa sam se dosjetila – treba mi DIY božićni ukras od lišća! Kao mali viseći herbarij u staklu ovi ljepotani došli su na sam vrh ljestvice najdražih mi ukrasa za bor, a sve mi se čini da će biti i jako lijepi mali pokloni ispod bora!

Iako je ovakav DIY ukras od lišća zapravo prirodni ukras za bor, baršunasta vrpca i zlatni okvir dat će mu onu dodatnu raskoš koju zahtjeva svaki božićni ukras. Osim toga, stakalce štite list tako da bi ovakav DIY božićni ukras od lišća, barem po meni, trebao vrlo lako dočekati i sljedeće sezone što samo suho lišće nažalost nebi.

Kako nas je priroda podarila brojnim vrstama lišća, njihovim bojama i teksturama, ovakav DIY božićni ukras od lišća dolazi u bezbroj varijacija, ako treba i za cijeli set!

DIY božićni ukras od lišća

Materijali za DIY božićni ukras od lišća

Od materijala za ovakav DIY božićni ukras od lišća trebat će vam:

  • bilo kakav okvir za slike s plastičnim “staklom”,
  • skalpel,
  • brzo ljepilo,
  • zlatna akrilna boja i
  • lišće

Iako, barem po meni, ovakav DIY božićni ukras od lišća izgleda baš otmjeno, za izradu ne trebate kupovati ništa. Okvir za slike vjerojatno imate kod kuće, kao skalpel, ljepilo i boju, a lišće će vam pokloniti jedna šetnja u prirodi.

Kako izraditi raskošni DIY božićni ukras od lišća koji će trajati više sezona?

DIY božićni ukras od lišća

Prikupljeno jesensko lišće osušite i sprešajte na klasičan način ili brzi način k za koji upute možete naći u našem ukrasu za zid od pravog cvijeća. Iako je tamo bilo primarno riječ o cvijeću, postupak se pokazao jednako uspješan i kod lišća, čak možda i uspješniji pošto je lišće samo po sebe zagasitih boja i plosnato.

Plastično “staklo” izvadite iz okvira za slike i označite na njemu 2 pravokutnika/kvadrata nešto veća od lišća od kojih ćete raditi svoj DIY božićni ukras. Većina mojih DIY božićnih ukrasa od lišća rađeni su od pravokutnih stakalca 5×9 cm. Svi su 9 cm jer sam koristila okvir sa “staklom” 18 cm tako da sam jednim rezom dobila po dva staklaca duga 9 cm. Možete napraviti i više dimenzija kako bi iskoristili cijelo “staklo” od okvira bez otpada. Svakako ostavite nešto više mjesta iznad mjesta na kojem će biti list u tom pravokutniku/kvadratu pošto će iznad lista doći rupica za vrpcu kojom ćete svoj DIY božićni ukras od lišća moći objesiti i koristiti kao viseći ukras za bor ili kuću.

Na ocrtane linije postavite ravnalo, po mogućnosti metalno, i skalpelom prođite po ocrtanoj liniji. Ponovite identičan potez skalpelom nekoliko puta dok ne prerežete plastiku. Broj poteza koji će biti potreban ovisi, naravno, o debljini plastičnog “stakla” vašeg okvira. U mom slučaju je za stare okvire za slike iz Ikee trebalo cca 5 poteza skalpelom prije no što se “staklo odrezalo”. Takvim rezanjem dobit ćete dva mala stakalca koja će služiti kao okvir za vaš DIY božićni ukras od lišća.

DIY božićni ukras od lišća

Na jedno staklace postavite list pa zatim na same uglove staklaca kapnite malu kap brzog ljepila. Na staklace i list postavite drugo jednako stakalce i pritisnite dok se ne zalijepi za ono prvo, donje. Imajte na umu da brzo ljepilo, kad se osuši, malo pobijeli pa će se vidjeti kroz stakalca tako da kapnite tek toliko ljepila koliko je potrebno da se stakalca drže zajedno.

Ostavite da se ljepilo skroz osuši pa malim kistom krenite raditi obrub akrilnom bojom po želji. Iako možete raditi i pravilne linije prateći rub stakalca, ja sam stavljala nepravilne hrpe boje kako bi dobila ovaj “starinski okvir” na stakalcu.

Nakon što se boja u potpunosti osušila, bušilicom (vjerujem da će ići i škarama, ali nešto duže i manje uredno) dodajte rupicu na vrh vašeg DIY božićnog ukrasa. Kroz rupicu možete zatim provući špagu, ukrasni konac ili, kao ja, tanku baršunastu vrpcu crvene i prljavo bijele boje koja će pasati uz, vjerujem, sve boje lišća.

DIY božićni ukras od lišća

Isti postupak ponovite za svaki prikupljeni list i uskoro ćete imati predivan set svojih DIY božićnih ukrasa od lišća koji će vas koštati jednu šetnju i jedan okvir za slike od par kuna kojeg vjerojatno imate doma.

Ovaj DIY projekt dio je #MAKOschristmascountdown u kojem ćemo uz jednostavne božićne DIY projekte i giveawaye naših malih domaćih brandova veselo odbrojavati do Božića. Pratite nove objave u #MAKOschristmascountdown OVDJE.

Similar Posts