Top 4 ideje za prirodni adventski vijenac na stalku

Kad sam ja bila mala, adventski vijenac se nije kupovao svake godine već je trajao nekoliko sezona i upravo to je bila ideja za moj…

Kad sam ja bila mala, adventski vijenac se nije kupovao svake godine već je trajao nekoliko sezona i upravo to je bila ideja za moj današnji “održivi” projekt – DIY prirodni adventski vijenac na stalku koji može trajati zauvijek, a nudi bezbroj mogućnosti.

Ljubitelj sam DIY prirodnih adventskih vijenaca, njihovog mirisa i neutralnosti no kako najčešće ne prežive ni prvu sezonu, a kamoli iduću, koštaju dosta više od plastičnih, umjetnih adventskih vijenaca koje kupimo jednokratno pa vadimo svake godina iznova.

Prirodni adventski vijenac na stalku

Zato sam odlučila osmisliti DIY adventski vijenac koji će trajati zauvijek, a svejedno biti potpuno prirodni. Win win!

Trik je u izradi upečatljive prirodne baze koju ću svake godine bez ikakvog ulaganja moći ukrasiti svježim ili suhim, ali prirodnim elementima, koje nađem u šetnji ili dvorištu. Odlučila sam se zato za bazu u obliku DIY adventskog vijenca na stalku koja će dati malo visine pa za ukrašavanje neću trebati kupovati svake godine čak niti one slamnate baze jer će mi sasvim dovoljna biti baza od kartona. Ovako izrađena baza za DIY prirodni adventski vijenac na stalku, osim toga, može se ostatak godine koristiti i kao stalak za kolače + svijećnjak.

Kako izraditi DIY prirodni adventski vijenac na stalku koji nudi bezbroj mogućnosti, a traje zauvijek?

Ovakvu bazu za DIY adventski vijenac na stalku možete izraditi od elemenata koje vrlo vjerojatno imate kod kuće – treba vam samo okrugla drvena daska za rezanje, drveni svijećnjak/drvena zdjelica, deblji drveni štap (primjerice, poput onoga za metlu) i vruće ljepilo.

Jednostavno na sredinu donje strane daske vrućim ljepilom zalijepite svijećnjak ili zdjelicu čime ćete dobiti stalak. (Hit: Ako zastanete već na ovom koraku, dobit ćete lijepi drveni stalak za kolače ili torte!)

Zatim na sredinu gornje strane daske vrućim ljepilo zalijepite male držače za svijeće koje ste izradili od štapa tako što ste štap izrezali na 4 različita komada pa u njima izbušili rupu širine jednake širini svijeće. Izradu ovakvih drvenih držača možete zamijeniti izradom još jednostavnijih držača za svijeće od čepova za boce čiju sam izradu opisala u tutorialu za prošlogodišnji adventski vijenac.

Drveni stalci za svijeće

Kako je moja daska za DIY prirodni adventski vijenac na stalku bila dosta mala pa su se držači za svijeće našli dosta blizu, štap sam rezala na različite komade kako se plamen svih svijeća ne bi našao na istom mjestu. Kad krenemo s paljenjem svijeća zato ću krenuti od svijeće u najnižem držaču prema većem kako bi se taj razmak između plamena svijeća održao.

Drveni stalci za svijeće na adventskom vijencu

Lijepljenjem drvenih držača za svijeće i stalka zapravo ste završili svoj DIY prirodni adventski vijenac na stalku i vrijeme je za njegovo ukrašavanje. Kao što sam spomenula, i za ovaj korak vam trebaju samo materijali koje imate kod kuće, u dvorištu ili koje skupite u šetnji – čempres, pampasi, žito, suho cvijeće, suhi pupoljci cvijeća, putpuri … koje, po želji možete i pošpricati zaltnim/srebrnim sprejem kao što sam ja učinila u verziji sa silver čempresom upotpunjenim pozlaćenom suhom hortenzijom i suhim pupoljcima ruža. Osim te prirodne dekoracije, trebat će vam opet vruće ljepilo i karton. Baš kao i u DIY vijencu od suhih hortenzija.

Od kartona izrežite krug promjera jednakog promjeru vaše daske za DIY prirodni adventski vijenac na stalku. Zatim iz izrezanog kruga izrežite manji krug promjera nešto većeg od promjera kruga kojeg na vašem stalku zauzimaju držači za svijeće (ne morate biti super precizni).

Vrijeme je da kartonsku bazu ukrasite po želji, ranije spomenutim prirodnim ukrasima.

Top 4 ideje za DIY prirodni adventski vijenac na stalku

Čempres, putpuri i jesenski ulov
Prirodni adventski vijenac na stalku - bijele svijeće

Pampas i žito

Silver čempres, pozlaćene suhe hortenzije i suhi pupoljci ruža

Suhe hortenzije u boji i mini suhe ruže
Prirodni adventski vijenac od hortenzija i bordo svijeće

Nakon što je kartonska baza ukrašena i postavljena na DIY prirodni adventski vijenac na stalku dodajte visoke svijeće u boji po želji. Imajte na umu, kao i sa svakim adventskim vijencem, da se radi o kombinaciji vatre i prirodnih/plastičnih vrlo lako zapaljivih materijala.

Zato nikad ne ostavljajte svoj DIY prirodni adventski vijenac bez nadzora kad na njemu upalite svijeću/e!

Prirodni adventski vijenac od čempresa visi na vratima

I, naravno, ne brinite, svi primjeri za DIY prirodni adventski vijenac koji ove godine neće poslužiti za to, uz ukrasnu vrpcu poslužit će kao blagdanski ili čak trajniji ukras za vrata ili zid.

Ovaj DIY projekt dio je #MAKOschristmascountdown u kojem ćemo uz jednostavne božićne DIY projekte i giveawaye naših malih domaćih brandova veselo odbrojavati do Božića. Pratite nove objave u #MAKOschristmascountdown OVDJE.

Similar Posts