DIY BOŽIĆNI UKRAS ZA ZID od JUTE

Ukrasim police, kauč, vrata i prozore, ali svake sezone redovito zanemarim ukrasiti zidove i zato sam ove godine odlučila krenuti baš s njima i smisliti…

Ukrasim police, kauč, vrata i prozore, ali svake sezone redovito zanemarim ukrasiti zidove i zato sam ove godine odlučila krenuti baš s njima i smisliti neki božićni ukras za zid prije nego stigne jelka i ostali glavni božićni ukrasi.

Osim prigodnih božićnih printeva koje ću svakako uvrstiti u jednu od galerija u stanu, htjela sam izraditi neki DIY božićni ukras za zid koji će sam za sebe biti dovoljan, bez ikakvih okvira i dodataka. Nešto poput prošlogodišnjeg svjetlećeg ukrasa. Možda ove godine neko DIY božićna slika na platnu?

Pa sam se dosjetila jute koja mi osobno baš posebno daje onaj blagdanski štih, vjerojatno jer je prirodni materijal koji se tako lijepo slaže sa zimzelenim granama. Ovaj svoj komad jutenog platna kupila sam prije koji mjesec u Tediju, ali ovih sam ga dana viđala za par kuna u raznim trgovinama tako da ga ne bi trebalo biti teško naći. Ako kojim slučajem ipak nećete moći pronaći u trgovinama, za ovaj DIY božićni ukras za zid poslužit će i neka druga tkanina.

U nastavku ću vam pokazati kako napraviti DIY sliku na platnu kao božićni ukras koji ćete moći mijenjati svake sezone i tako ga prilagoditi bojama i temi ostalih božićnih ukrasa te sezone

Osim jutene tkanine, od ostalih materijala trebat ćete komad stiropora i akrilnu boju te klamericu i/ili vruće ljepilo. Uz to poslužit će i razni drugi detalji koje imate kod kuće kao što su rajsnedle (znali li netko kako se one zovu na standardnom hrvatskom jeziku?), ukrasne vrpce, mašne, mali ukrasi za bor…

Kako izraditi DIY božićni ukras za zid od jute?

I. Na komad jutenog platna u dimenziji po želji stavite komad stiropora nešto manjih dimenzija tako da vam platno prelazi preko ruba stiropora, cca 3 cm ili više. Debljina stiropora nije bitna tako da slobodno iksoristite komad koji nađete doma. Moj je bio dosta tanak i nije bilo problema tako da će sve deblje od toga isto funkcionirati dobro.

II. Klamericom svakih par centimetara učvrstite juteno platno za zadnju stranu stiropora kao da tapecirate stiropor jutenim platnom. Uglovi su uvijek nezgodni i, unatoč brojnim načinima na koje to profesionalci rade, ja uvijek improviziram kod klamanja. Platno ne mora biti prilijepljeno uz stiropor kao što bi moralo biti kod tapeciranja namještaja pa ne natežite platno previše kako stiropor nebi puknuo, posebice ako je nešto tanji kao moj.

* Okrenite obučeni stiropor na stranu platna i u svaki ugao, po želji, dodajte jednu zlatno rajsnedlu.

III. Markerom lagano označite citat ili sliku koju želite na svom platnu. Ovaj korak, naravno, možete preskočiti ako ste dovoljno vješti da iz prve nacrtate lijepo što želite, no kako ja to nisam, prvo sam napravila skicu za svoj DIY božićni ukras za zid.

DIY božićni ukras za zid od jute

IV. Nanoseći kistom akrilnu boju, prođite skiciran dizajn kako bi ga učinili debljim i vidljivijim. Imajte na umu da je jutena tkanina gruba i šuplja pa kist neće lako kliziti već ćete boju morati nanositi postepeno “tunkanjem”. Ne brinite ako je tkanina negdje više šuplja, na cjelokupnoj slici se to neće primjetiti jer će se dizajn u kompletu jasno vidjeti.

Hint: Odlučite li se za ovu “krasopis” varijantu, calligraphy trik koji mi je ostao negdje u glavi kaže da potezi kojim kist ide prema dolje trebaju biti debeli dok oni uzlazni tanki.

V. Nakon što je bojanje za vaš DIY božićni ukras za zid gotovo, platno možete dodatno ukrasiti ukrasnom vrpcom, malim ukrasima za bor, orašarima.. Ja sam za sada samo dodala crvenu baršunastu mašnu s malo vrućeg ljepila koju sam napravila od malo baršunaste ukrasne vrpce, ali do Božića još možda dodam koji detalj.

Kako je iza jutene tkanine stiropor, a ne šupljina kao na klasičnom platnu, sve te dodatne detalje možete ne samo lijepiti i tako ih učiniti trajno vezanim za vaš DIY božićni ukras za zid od jute već ga pomoću pribadače možete dodati na platno i tako mijenjati dizajn svake godine ili više puta u istoj!

* Osim te prednosti, kako je ovakav DIY božićni ukras za zid napravljen od stiropora, nema potrebe dodavati nikakve posebne kukice ili žice za kojeg ćete ga objesiti na zid. Sve što trebate je čavlić na zidu u kojeg ćete utisnuti stiropor. Čavlić će si napraviti rupicu u stiroporu i tako će vaš božićni ukras ostati na zidu.

Ako baš želite nešto finsko na što ćete vješati svoj DIY božićni ukras za zid, sa zadnje strane možete dodati komadić žice i zaklamati ga u stiropor.

Ovaj DIY projekt dio je #MAKOschristmascountdown u kojem ćemo uz jednostavne božićne DIY projekte i giveawaye naših malih domaćih brandova veselo odbrojavati do Božića. Pratite nove objave u #MAKOschristmascountdown OVDJE.

Similar Posts