Jednostavan i povoljan DIY orašar žig

Kako na vrlo jednostavan i povoljan način izraditi DIY orašar žig za ukrašavanje tekstila, ukrasnog papira,…?

Zadnjih par godina orašar je light motiv blagdana pa sam ponosna što sam napokon osmislila i jedan projektić upravo s njima – DIY orašar žig!

Ovaj DIY orašar žig poslužit će za bilo što u stanu što želite urediti s ovim motivom – od jastučnica, ukrasnih krpa, zidova pa sve do ukrasnih papira za zamatanje, kojima sam se ove godine posebno veselila.

ukrasni papir s DIY orašar žigom

Iako sam i sama zaljubljenik u ukrasne papire za zamatanje, svake se godine ljutim na sebe kad te kilometre papira par dana nakon blagdana trpam zgužvane u kantu. Zato mi je ovaj projekt DIY orašar žig još dodatno drag jer sam uz njega ove godine napravila mali korak u ispravljanju te greške.

Dio poklona upakirala sam u tkaninu koju ćemo moći za to koristiti iznova još godinama, a dio u reciklirani smeđi papir, oboje ukrašeno slatkim orašar žigom. Koristila sam bež lanenu tkaninu koja mi je ostala od izrade DIY lanenih ubrusa.

Zamatanje poklona u tkaninu posebna je tema, ali ako mislite da je išta kompliciranije od onog s papirom, u krivu ste! Iako postoje tradicionalne metode zamatanja baš tkaninom, ja sam zamatala baš kao što bih zamatala papirom, a tkaninu učvrstila ukrasnom vrpcom i ispalo je odlično!

Bilo da se odlučite izrađivati ukrasni papir s ovakvim žigom, ukrasne jastučnice ili što treće, u nastavku ću vam pokazati kako na vrlo jednostavan i povoljan način možete izraditi ovakav DIY orašar žig i sami.

Fun fact! Uz ovaj tutorial moći ćete izraditi žig bilo kojeg oblika i motiva pa ga možete ponoviti i u bilo koje drugo doba godine!

Od materijala ćete trebati:

  • Pjenasti papir list
  • Filc
  • Brzo ili vruće ljepilo
  • Manju dasku
  • Plitku posudicu
  • Akrilnu boju u nijansi po želji

U nastavku ću tipkati dimenzije koje sam ja koristila i od kojih su nastali moji DIY orašar žigovi, ali vi svoje materijale slobodno režite na manje ili veće dimenzije, bitno je samo da omjeri ostaju slični.

Tako je moja daskica 5.5 cm x 12 cm i ista je poslužila kao baza otiska orašara velikog cca 10 cm. Želite li veći ili manji žig, jednostavno uzmite manju daskicu, poput ove koju sam ja koristila za DIY žig gingerbread čovječuljka. Za takav žig koristila sam posudicu 10 cm x 14 cm i u njoj komad filca dimenzije 8 cm x 13 cm.

Kako izraditi orašar žig?

Na pjenasti list nacrtajte oblik svog DIY žiga pazeći da crtež bude barem malo manji od daskice koju ste pripremili. Za sigurnost, ocrtajte daskicu na pjenasti list pa unutar tako nastalog okvira ocrtajte oblik. Moj orašar je isrctan rukom, odokativno precrtavan sa slike na mobitelu i nije ispao savršen, ali je otisak bez obzira na to ispao odlično. Zato se ne zamarajte sa nesavršenim sitnicama, orašar će se jasno raspoznati, a sitnice koje nisu ispale savršeno neće se niti primijetiti.

Kao što sam rekla, ovako možete izraditi DIY žig u bilo kojem obliku pa sam se ja poigrala i s oblikom gingerbread čovječuljka kojeg sam nacrtala pomoću kalupa za keksiće.

Škarama izrežite željeni oblik prateći iscrtane linije.

Ja sam odlučila maksimalno pojednostaviti proces izrade ovih DIY orašar žigova pa sam iscrtala i izrezala samo vanjski obrub orašara. Imate li volje i vremena, možete naravno iscrtati pa pomoću skalpela izrezati i detalje poput gumbića, očiju i sl.

Brzim ljepilom premažite izrezan oblik pa ga pritisnite na daskicu i ostavite da se stegne i osuši. Svakako preporučam brzo ljepilo, ali ako se ipak odlučite za vruće ljepilo pazite da sloj ljepila bude zbilja tanak i ne prelazi rubove izrezanog orašara jer ćete u protivnom dobiti neravan žig ili će se izgubiti jasan rub orašara pa otisak neće ispasti dobro.

Ostavite da se ljepilo stegne/osuši i voila, žig je spreman!

Kako izraditi jastučić s tintom za orašar žig

Izrežite komad filca nešto veći od daskice koju ste u prethodnom djelu koristili za izradu žiga. Pripremite posudicu koja će poslužiti kao podložak za filc. Ja sam koristila poklopac limene posude koji sam obukla folijom kako se nebi prljao bojom. Slobodno koristite posudicu koju planirate i dalje koristiti kao ja ili nešto jednokratno, kako vam odgovara.

Filc ubacite u posudicu i premažite ga debelim slojem akrilne boje.

Ja sam krenula s crvenom bojom, ali se ubrzo prebacila na crnu. Odlučite li se svoj DIY orašar žig raditi u više boja, predlažem da kao i ja, krenete od svjetlije prema tamnijoj.

Ranije pripremljen  DIY orašar žig utisnite u filc par puta kako bi se boja ravnomjerno rasporedila po cijelom žigu. Iako boju možete staviti i direktno na žig, filc će vam pomoći da boju ravnomjerno rasporedite po cijelom žigu, ali i da odstranite višak boje.

Kao i s kupovnim žigom, jednostavno ga utisnite na površinu koju želite ukrasiti pazeći također kao i kod kupovnog žiga, da ga pritisnete ravnomjerno. S obzirom na to da sam ja bila standardno u žurbi i nije mi se dalo skidati višak boje koji bi se skupio na rubovima daskice, na dosta otisaka uz orašara otisnuo se i rub daskice. Osim toga, brzopletim tiskanjem neki orašari su ispali bljeđi, a neki tamniji.

Ali znate što je najbolje?

Meni izgleda genijalno i baš tako, nesavršeno.

Želite li savršeni otisak svaki put, ne brzajte kao ja nego lijepo utisnite žig u filc kako bi svaki put imali jednaku količinu boje na žigu, a višak boje, koji bi se mogao stvoriti po rubu daskice, uklonite papirnatim ručnikom.

Po potrebi dodajte novi sloj boje na filc.

S obzirom na to koliko sam kratko izrađivala ovaj žig, ostala sam potpuno oduševljena kvalitetom otiska i jasnoćom oblika. Bojala sam se da se detalji neće isticati, ali bila sam u krivu.

Za prvi put je ispalo odlično pa sam nestrpljiva krenuti i s drugim oblicima!

Similar Posts