Naušnice od školjki

DIY ljetne naušnice sa školjkama + trikovi kako bušiti školjke bez pucanja

DIY LJETNE NAUŠNICE SA ŠKOLJKAMA + TRIKOVI KAKO BUŠITI ŠKOLJKE BEZ PUCANJA

Tko me zna bolje, zna da sam proplivala prije nego sam prohodala, a školjke skupljala prije nego sam krenula s barbikama. Ovaj je DIY zapravo san male Martine koja je vječito more i školjke htjela odnijeti u Zagreb nakon mora. Pomoći ću vam da izbušite školjke bez pucanja.

Naušnice od školjki
Naušnice od školjki – Kako probušiti školjku bez da pukne

Ideja o naušnicama od školjki.

Ideja je krenula kad sam našla par malih dagnji koje su izgledale kao savršen privjesak za moje prazne zlatne naušnice. Naušnice sa školjkama i pužićima nisu ništa novo, ali genijalan je osjećaj kad stvoriš vlastiti nakit i to nakit koji ti zbilja omogući da dio svog najdražeg mora i plaže odneseš sa sobom nakon godišnjeg.

Ja sam svoje zlatne naušnice kupila u setu od nekih 10ak parova u Primarku za 1.5 euro tako da su me ovakve naušnice koštale možda kunu ili dvije.

Genijalna je stvar što pravilno izbušene školjkice možete mijenjati, dodavati pa od nekoliko školjkica i praznih naušnica ili lančića napraviti više različitih kombinacija.

Naušnice od školjki

U nastavku upute kako sami možete izraditi naušnice iz “svog mora” i sa svojih plaža i uvala za svega par kuna. Predstavljamo i nekoliko trikova kako izbušiti školjkicu bez da pukne!

S obzirom na to da je za izradu ovakvih naušnicama sa školjkama presudno da iste prežive bušenje, birajte školjke s debljom ljušturom i budite oprezni prilikom bušenja.

Mi smo odabrali mini dagnje i manje bijele srčanke koje su vrlo debele i otporne (nadam se da je to službeno ime jer za mene su to one lijepe rebraste). Dagnje smo našli u paru dok smo srčanke našli odvojeno.

Naušnice od školjki
Naušnice od školjki

Nakon što odaberete svoje školjke, preporučeno je iste prokuhati kako biste bili sigurni da u njima nije zaostalo nekih živih bića. Kako ja dovlačim školjke s mora već 20 godina bez skrivenih suputnika, odlučila sam preskočiti ovaj korak.

Kad su školjke spremne, kreće bušenje.

Naušnice od školjki

Kako probušiti školjku?

Mi smo školjke bušili preciznom bušilicom/brusilicom jer je manja od klasične bušilice pa se s njome lakše rukuje, a ujedino u setu s bušilicom dobivate i tanka svrdla, savršena za ovakav projekt.

Prvo smo rupu krenuli bušiti s vrlo tankim svrdlom, čak i tanjim od debljine naušnice, na najmanjoj mogućoj brzini okretanja pazeći pri tom da pri bušenju redovito moćimo svrdlo vodom kako se nebi pregrijalo.

kako bušiti školjku

Tanko svrdlo i niski okretaji omogućit će vam veću kontrolu pri bušenju, mala bušilica će osigurati da pri tom ni u kojem trenutku ne pritisnete školjkicu prejako, a konstantno hlađenje svrdla i mjesta bušenja pobrinut će se da školjka ne bi puknula od vrućine.

Nakon što sigurno izbušite rupicu, pokušajte kroz nju, bez pritiska, provući naušnicu, ogrlicu ili što drugo na čemu će školjkica visjeti i stvoriti savršen ljetni nakit ili ukras.

Ako je rupica premala, istim postupkom kao i s tankim svrdlom, ponovite s debljim svrdlom s kojim ćete povećati rupu. Polako, mirno, bez puno pritiska i s hlađenjem.

Rezultat našeg rada.

Naušnice od školjki

S obzirom na to da neke školjkice, primjerice ove mini dagnje, izgube sjaj kad se osuše nakon mora, mi smo ih prelakirali.

Kako smo na godišnjem odmoru i daleko od svoje baze akrilnih boja i sprejeva, iskoristili smo par kapi laka za čamce (glavni inventar svake kuće na moru koja drži do sebe) pa umočili mini dagnje i ostavili ih da se osuše.

Naušnice od školjki

Pošto je lak za čamac kojeg smo imali zapravo žut, nismo lakirali i bijele srčanke, posebice jer su one za razliku od dagnji zadržale dosta sjaja.

Iako nismo sami koristili, vjerujem da bi za ovaj projekt bolji bio transparentni akrilni sprej. Školjkice objesite na špagicu ili grančicu pa ih, kako se budu okretale, ravnomjerno pošpricajte sa svih strana.

Voila! Uživajte u savršenim ljetnim i morskim naušnicama zbog kojih ćete škloljke sa svoje najdraže plaže moći napokon nositi kao ukras koji jesu!

Pogledajte i članak u kojem smo napravili zidnu galeriju od običnih tanjura.

Naušnice od školjki

Similar Posts