Leteći DIY okvir za slike

Kad je cijeli stan sačinjen od čisto bijelih zidova koji ubrzo dosade, vrlo brzo kreneš ih ukrašavati galerijama i raznoraznim okvirima za slike, a kad…

Kad je cijeli stan sačinjen od čisto bijelih zidova koji ubrzo dosade, vrlo brzo kreneš ih ukrašavati galerijama i raznoraznim okvirima za slike, a kad ti dosade i oni, napraviš si jedan malo drugačiji DIY okvir za slike, onaj u kojem slike lete!

Riječ je o tzv. floating frame, okviru u kojem slika nema klasičan okvir niti čavlić koji je drži već leti dok je drže dva prozirna stakla. Super ideja ako volite miješati različite okvire za slike, želite veliki okvir koji će biti neprimjetan ili kao ja, želite napraviti galeriju manjih slika bez 101 okvira i čavlića.

Naime, zadnjih sam par mjeseci neumorno pretvarala uspomene s Ritom u slatke polaroid fotke s našim Canon SELPHY Square QX10 prijenosnim printerom Printer je toliko kompaktan da mi je stao i u malu torbicu tako da smo ga svuda nosili sa sobom i izrađivali fotografije kao iz print studija na licu mjesta pa sam zaključila da bi bila šteta ne pretvoriti ih u mini galeriju za Ritinu veliku galeriju slika koju ste već vidjeli na zidu njene sobe.

Kako su ove polaroid fotografije manjeg formata – 72 mm x 85 mm, bojala sam se da bi ih klasičan okvir/i zasjenili pa mi je na pamet pao takav “leteći” okvir kojeg sam, kao i većinu stvari u njenoj sobi, htjela izraditi sama i tako je nastao ovaj naš DIY okvir za slike.

Ovakav DIY okvir za slike možete napraviti u par minuta, a od materijala vam treba svega 2, 3 stvari koje možete naći u različitim trgovinama – moja najdraža kombinacija! Savršen DIY projekt za sačuvati najdraže fotke s ovog ljeta, zar ne?

Materijali za leteći DIY okvir za slike

  • 4 kukice za vješanje
  • 2 jednake plastične ploče
  • Slike u dimenziji po želji

Kako bi se izradio klasični leteći okvir za slike koriste se odstojnici/distanceri no svi koje sam ja uspjela naći online dosta su skupi pa bi me takav okvir koštao previše tako da sam za DIY okvir za slike potražila alternativu i našla je u kupaoni. Kukica za ručnik koje imamo u kupaoni jako su slične odstojniku izgledom, a kako se moraju ubušiti u zid, sastoje se od dva dijela koji omogućuju postavljanje plastičnih ploča na udaljenosti od zida koja daje dojam letećih slika.

Leteći DIY okvir za slike

Iako se ovakav DIY okvir za slike može izraditi i od stakla, ta bi varijanta bila dosta skuplja, a i izrada riskantnija s obzirom na to da je staklo dosta osjetljivije na bušenje i rezanje od plastike. Za svoj DIY okvir za slike koristila sam jednu hobby plastičnu ploču 100×50 koju sam odrezala na dva jednaka dijela, no vi možete odmah kupiti dvije jednake ploče ili, primjerice, iskoristiti plastične ploče iz dva jednaka okvira za slike (može biti i najružniji, najeftiniji okvir, bitno je samo “staklo!).

Kako izraditi leteći DIY okvir za slike?

U kutovima obje ploče izbušite rupu širine jednake širini navoja poklopca kukice za vješanje. Kako bi se rupe na obje ploče 100% poklapale, preporučam da ih stegnete pa bušite zajedno.

Postavite ploče na željeno mjesto na zidu pa označite na zidu mjesta gdje ste izbušili ploče.

Izbušite zid na označenim mjestima, dodajte tiple pa u njih ušerafite donji dio (nosač) kukice za vješanje.

Na jednu ploču poslažite slike pa se poigrajte postavom dok ne dobijete željeni izgled.

Na donju stranu slike stavite malo dvostranog selotejpa (ili ga klasično zavrnite kako bi bio ljepljiv s dvije strane). Brzo, vruće i sl. ljepila će također koristiti, ali tad će dIY okvir za slike biti fiksan – više nećete moći mijenjati slike u njemu.

Korištenje Canon Shelphy

Na ploču sa zalijepljenim slikama stavite drugu ploču tako da im se rupe u kutovima poklapaju.

Tako spojene ploče sa slikama između postavite na zid tako da rupe na pločama poklapaju s prethodno ušerafljenim nosačima kukica za vješanje.

Stegnite poklopce na nosače kukica za vješanje i leteći DIY okvir za slike je gotov!

Za sve kojima bi koristilo, video tutorial s koracima možete naći ovdje.

Ovaj post pripremljen je u suradnji s Canon Hrvatska. Iako će me veseliti vaša kupnja printera jer vjerujem da će vam biti koristan koliko i nama, nemam nikakve benefite od vaših kupnji.

Similar Posts