Naša iskustva i savjeti za uvođenje dohrane

Na našim počecima uvođenja dohrane iznad glave sam nosila uputnik gotovo stalno jer nakon mjeseci i mjeseci isključivog dojenja, uvođenje dohrane mi se činilo jako…

Na našim počecima uvođenja dohrane iznad glave sam nosila uputnik gotovo stalno jer nakon mjeseci i mjeseci isključivog dojenja, uvođenje dohrane mi se činilo jako apastraktno …

Kada je vrijeme za uvođenje dohrane? Kako procijeniti je li dijete spremno za uvođenje dohrane? S kojom hranom početi uvođenje dohrane? Koje namirnice su dozvoljene, a koje ne? Što s alergijama na hranu? …

Ako i vama glavom kruže neka od ovih pitanja, nadam se da će vam naša iskustva i savjeti koje vam tipkam u nastavku pomoći i olakšati uvođenje dohrane kod vaše bebe.

Dijete u kuhinji

UVOĐENJE DOHRANE – ZAŠTO

Na našu veliku sreću, nakon što smo prebrodile početne problem s dojenjem o kojima sam pisala ovdje, Rita je lijepo rasla i napredovala kao isključivo dojeno dijete pa sam ja uživala u logističkoj jednostavnosti hrane koja je uvijek samnom, topla i spremna za konzumaciju. Ipak, iako se majčino mlijeko iz dana u dan prilagođava bebi, s vremenom, je došlo vrijeme za uvođenje dohrane kako bi se namirile povećane potrebe bebe koja postaje sve aktivnija.

UVOĐENJE DOHRANE – KADA

Kao i mnoga pitanja u vezi brige o bebi, odgovor na pitanje kada je vrijeme za uvođenje dohrane razlikuje se danas od onog od prije kojeg desetljeća – tako sam od iskusnijih mama starijih generacija dobivala savjet da je vrijeme za uvođenje dohrane već s 3 mjeseci dok se danas savjetuje nešto kasnije uvođenje dohrane (5,6 mj) prateći pri tom razvoj bebe koji se, znamo, razlikuje od bebe do bebe. Prema riječima struke, ovako “kasnije” uvođenje dohrane je bolje jer:

  • neće poremetiti ponudu-potražnju majčinog mlijeka koje je glavni izvor hrane u prvim mjesecima
  • beba može sama držati glavu uspravno i okretati je kad je sita
  • izgubljen je refleks izbacivanja jezika i rastu prvi zubići
  • beba pokazuje interes za hranu pružajući ruke/mljackajući kad drugi jedu

Mi smo za prve “krute” obroke zato pričekali Ritinih 5.5 mjeseci kada je već aktivno pokazivala oduševljenje hranom, lijepo samostalno držala glavu i polako se približavala samostalnom sjedenju.

Dijete u kuhinji s dudom u ustima

UVOĐENJE DOHRANE – KAKO

Nakon što smo se odlučili da je vrijeme za uvođenje dohrane, stvorila se hrpa novih praktičnih pitanja. Iako je trenutno “u modi” BLW/BVD uvođenje dohrane, moj panični strah od gušenja komadićima nas je ipak odveo u smjeru klasičnih kašica za čiju pripremu je spas Philips Avent 4u1 za pripremu zdrave hrane za bebe pogotovo ako imate manju kuhinju u kojoj nemate mjesta za 4,5 različitih uređaja od kojih bi svaki odradio dio posla.

Philips Avent 4u1

Iako pokriva sve od kuhanja namirnica, blendanja, podgrijavanja ili odmrzavanja, zapravo je super jednostavan za korištenje – sve se radi jednim vrčem. Nakon što napunite spremnik za vodu, u vrč ubacite namirnicama koje želite skuhati na pari i odaberete vrijeme kuhanja. Isti traj vrč, sada sa skuhanim namirnicama, samo okrenete i usitnite namirnice do željene teksture. Osim vrča, uz uređaj dolazi i manji spremnik u kojeg možete ubaciti višak pripremljene hrane pa je smrznuti i onda naknadno, u istoj toj posudi i istim uređajem, odmrznuti hranu i imate spreman obrok.

Mi smo u početku hranu usitnjavali do kraja pa je dobro došla i tekućina nastala kuhanjem na pari, koja je kašice dodatno razrijedila, kako bi se što manje razlikovala od mlijeka. S vremenom smo prestali razrjeđivati kašice i sve manje usitnjavali hranu tako da se Rita postepeno upoznavala s gušćom hranom i komadićima zbog kojih je trebala savladati i novi talent – žvakanje. Iako do danas ima samo dva zubića (ne znamo što ostali čekaju), nije bilo problema sa žvakanjem jer kuhalo lijepo omekša hranu tako da i samo zubno meso može do kraja usitniti komadiće.

Kad nam se, nadam se uskoro, odluče pridružiti i ostali zubići, prebacit ćemo se na konkretne komadiće i zalogaje, ali će nam ovo kuhalo ostati aktualno jer je spremnik dovoljno velik i za veće obroke, a ovakvim kuhanjem hrana zadržava sve svoje važne sastojke. Osim za kašice, može se koristiti i samo za kuhanje (bez usitnjavanja) ili za pripremu umaka i pirea tako da će vam biti super i ako se odlučite za uvođenje dohrane BLW/BVD tehnikom.

Vjerujte, činjenica da za svaki obrok prljaš jedan vrč i još ga zajedno s nožem ubaciš samo u perilicu je SPAS.

Philips Avent 4u1

UVOĐENJE DOHRANE – ŠTO

Nakon što se odlučite da je vrijeme za uvođenje dohrane i odaberete idete li, kao mi, na kašice ili se odmah bacate na komadiće, valja odabrati prave namirnice. Kao i kod tempiranja, izbor prvih namirnica se razlikuje danas od nekad pa tako danas većina prvo uvodi slane namirnice, a zatim slatke dok je nekad bilo obrnuto.

Nama su nekako na meniju prvo završile slatke namirnice – batat i mrkva, ali mislim da ovdje ne možete puno pogriješiti, s vremenom će se meni proširivati i beba upoznavati nove okuse, kojim god redoslijedom išli (neki govore da ako prvo uvodite slatke namirnice dijete neće htjeti jesti slane, ali nama se to nije dogodilo niti znam ikoga tko je ostao na slatkim kašicama do odrasle dobi).

Dijete s mrkvom u rukama

Kako nismo od pedijatrice dobili nikakve precizne upute po pitanju namirnica koje se smiju ili ne smiju jesti, polako smo uvodili sve namirnice koje i sami jedemo (nezačinjene) uz par iznimka za koje sam čula da treba paziti – jaja (uveli tek s 10 mj), med (uveli tek s 1 g), kravlje mlijeko (uveli tek s 1 g) i orašasti plodovi (probali u tragovima tek s 1 g).

Nepisano pravilo uvođenja dohrane kaže da se uvodi namirnica po namirnica kako bi za svaku provjerili je li dijete alergično na nju pa smo i mi više-manje uvodili jednu po jednu uz, srećom, niti jednu alergijsku reakciju. Ako ste sami alergični na neku hranu, svakako prokomentirajte uvođenje te hrane na dječji meni s pedijatrom.

Iako je naše uvođenje dohrane prošlo vrlo pozitivno i bez previše problema, znam da ima dosta malih gurmana koji zezaju s hranom od prvih dana pa, ako je vaša beba u toj kategoriji, ne očajavajte, kao i sa svim novim fazama u životu bebe, spas je samo strpljenje. Dajte djetetu vremena da se upozna s novim teksturama, okusima, mirisima i bojama i ne forsirajte previše, spremite obrok za sutra pa ga podgrijte u i pokušajte ponovno (ovdje ćete vidjeti koliko pomaže Philips 4u1).

Možda je loš dan, a možda i problematična namirnica pa iskoristite hrpu inspiracije za dječje obroke koje imamo na društvenim mrežama i internetu općenito kako bi djetetu ponudili što ukusnije obroke. Uz Philips Avent 4u1 dobijete i knjižicu s receptima koja je nama ispala pun pogodak jer su recepti podijeljeni po uzrastu djeteta pa vam daje dobre ideje za obroke koji odgovaraju dobi bebe.

Sretno i dobar tek!

Similar Posts