DIY božićni otirač u obliku gingerbread kućice

Nakon što smo zapalili svijeću na DIY adventskom vijencu, pootvarali nekoliko kućica DIY adventskog kalendara i s veseljem napunili DIY božićne čarape za Sv. Nikolu,…

Nakon što smo zapalili svijeću na DIY adventskom vijencu, pootvarali nekoliko kućica DIY adventskog kalendara i s veseljem napunili DIY božićne čarape za Sv. Nikolu, vrijeme je da se bacimo i na prave božićne ukrase, za početak – DIY božićni otirač u obliku gingerbread kućice. Gingerbread kućice sasvim sigurno su najslađi boćićni desert koji možete složiti, ali ako ste u kuhinji nespretni kao ja, velika je šansa da će vam se urušiti. 

Zato je ovaj DIY božićni otirač, za razliku, prava laganica za izraditi. Znam da se ponavljam, ali ovo je također još jedan u nizu DIY projektića koje ne možete  zeznuti, a zabavit će članove obitelji svih uzrasta, čak i one najmanje!

Treba li uopće spominjati da se ovakav božićni otirač sigurno može naći u Ivici i Maric? DIY koji je doslovno ispao iz bajke.

Materijali za DIY božićni otirač u obliku gingerbread kućice

Ideja svih mojim DIY projektima je da ne trebate proći pola grada za nabavu materijala. Zato, kao i do sada, materijali su toliko bazični da ih vjerojatno imate kod kuće ili, ako ništa, u obližnjoj trgovini. Trebat će vam:

  • Smeđi otirač (kokosovo vlakno) – boja otirača vrlo je slična boji gingerbread keksića
  • Skalpel
  • Bijela akrilna boja – boja koja će glumiti šećernu pastu
  • Marker za ocrtavanje kućice
  • Kist

How to – DIY božićni otirač u obliku gingerbread kućice

Opcionalno, akrilnu boju po želji razrijedite vodom.  Razrijeđenu ćete boju lakše nanositi na otirač no trebat ćete slikati u nekoliko slojeva. Nerazrijeđu boju ćete nešto teže nanositi no zato će jedan sloj u većini slučajeva biti dovoljan.

I. Okrenite zadnju stranu otirača i markerom nacrtajte oblik kućice.  Ja sam išla na vrlo jednostavnu varijantu pa sam samo ocrtala oblik krova i dva dimnjaka, no vi možete dodatno oblikovati krov, dodati krovne kućice…

II. Skalpelom pratite linije i izrežite nacrtani oblik kućice. Ne brinite ako vam oblik nije savršen samo pazite da ne odrežete previše. Kad krenete s ocrtavanjem kućice moći ćete, po potrebi, dodatno rezati i korigirati oblik kućice.

Luk vrata skiciran je klasičnim potezom kista dok je krović vrata nastao tapkanjem

III. Okrenite prednju stranu otirača pa, prateći izrezani oblik, krenite slikati detalje svoje gingerbread kućice baš kao što biste takvu kućicu od keksića ocrtali šećernom pastom. Klasičnim potezom kista prvo skicirajte vrata, prozore, dimnjake, crijep i ostalo, a zatim polako kist pun boje tapkajte po prethodno ocrtanim linijama kako bi se vrata, prozori i ostalo jasno istaknuli. 

S obzirom na to da je otirač grub, klasičnim potezom kista ostat će samo vrlo blijed trag boje na vrhovima dlačica pa će biti odličan za skicirati oblike. S druge strane, tapkanjem ćete osigurati da se otirač natopi bojom kako bi se crte isticale i nakon što dio boje „propadne“ na dno dlačica

Tapkanje je moguće zamijeniti sprejom ili spužvom no u tom slučaju bit će potrebno prethodno izrezati šablonu za cijeli otirač. S obzirom na to da sam ja bila standardno nestrpljiva i htjela što prije krenuti na posao, nije mi se dalo rezuckati šablonu. Ručnim oslikavanjem sasvim sigurno nećete dobiti savršene linije, ali ako mene pitate, sve što rukama izradiš i treba biti upravo savršeno nesavršeno.

IV. Ostavite boju da se suši preko noći ili barem nekoliko sati, ovisno o debljini otirača.

V. Ako ste akrilnu boju razrijedili, ponovite korak III. i IV. tako da mjesta gdje se boja upila i izblijedila ponovno, prateći postojeće linije, ocrtate tapkajući kistom punim boje.

VI. Voila, vaš DIY bižićni otirač je gotov!

DIY božićni otirač u obliku gingerbread kućice

Za kraj, kad se boja potpuno osuši, ukrasite svoja ulazna vrata svojim novim DIY božićnim otiračem u obliku gingerbread kućice, zimzelenim granama, lanternama i lampicama.

Similar Posts