Naši trikovi za uspješno izdajanje i kombiniranje s dojenjem

Stiglo je vrijeme i za to – odlučili smo u rutinu malo uvesti i izdajanje/hranjenje na bočicu kako bi po potrebi mogli lakše organizirati svoje…

Stiglo je vrijeme i za to – odlučili smo u rutinu malo uvesti i izdajanje/hranjenje na bočicu kako bi po potrebi mogli lakše organizirati svoje dane pa ću vam u ovom postu natipkati koji su to naši trikovi za uspješno izdajanje i kombiniranje s dojenjem baš kao što sam s vama, u onim prvim turbulentnim tjednima, podijelila naše trikove za uspješno i sretno dojenje.

Tata hrani na dudu malu bebu

Na početku našeg puta k sitoj bebi i sretnoj mami nije se činilo da ćemo ikad doći do trenutka kad ćemo izdajanje koristiti kao dobrovoljnu alternativu dojenju. Tada je dojenje bilo dosta teško i frustrirajuće, nerijetko pomiješano s dosta problema, a uspješno izdajanje i kombiniranje s dojenjem bila je alternativa kojoj nismo htjeli baš pribjeći jer bi ona značila da je dojenje postalo PREteško i PREfrustrirajuće.

Srećom, do toga nije došlo, a s vremenom i uspješnim dojenjem pokazalo se da bi uspješno izdajanje i kombiniranje s dojenjem meni pomoglo da ponekad ulovim koji ekstra sat sna, mogućnost da odmorim ili obavim nešto tokom dana u intervalu dužem od sat ili dva koliko imam ovako između dva podoja. I ono što je možda najvažnije (i svakako najslađe!) mogućnost da tata i Rita dobe još malo posebnog vremena za sebe i slatko druženje.

1. trik za uspješno izdajanje i kombiniranje s dojenjem – Pronađi dobro izdajalicu i ne uspoređuj se s drugima

Kao i kod svih stvari vezanih uz mame i bebe, i kod izdajanje vrijedi da niti jedna dva slučaja nisu ista zato se ni slučajno ne uspoređuj s drugim mamama, posebice s količinom mlijeka kojeg izdoje, brzinom kojom se izdajaju i sl. Neke mame moći će uspješno izdojiti puno mlijeka odjenom, nekima će trebati i nekoliko tura da izdoje isto toliko. Neke će se uspješno izdajati ručno dok druge neće moći bez električne izdajalice.

U koju god se skupinu svrstala, ne brini, ako beba napreduje i dobiva na kilaži, tvoje je mlijeko super (kvalitetom i kvantitetom) čak i ako ti izdajanje ne ide tako dobro kako bi željela ili ne ide uopće.

Tata hrani na dudu malu bebu

Isprobavaj dok ne nađeš izdajalicu koja odgovara tvojim prsima (veličini, obliku…) i dok ne usavršiš “tehniku”. Trebalo je nešto vremena i vježbe da uvježbamo pravilno bebino zahvaćanje dojke i sisanje, isto je potrebno uhodati i s izdajalicom.

Kako sam spominjala u postu o problemima s dojenjem, ja sam se već ranije dobro uhodala s ručnom izdajalicom od Philips Aventa pa sam izdajanje započela s njom no uskoro svakako prelazim na njihovu električnu izdajalicu čisto praktičnosti radi.

2. trik za uspješno izdajanje i kombiniranje s dojenjem – Odaberi kvalitetnu bočicu

Osim ponavljajućeg savjeta da nabavim dobru izdajalicu, za uspješno izdajanje i kombiniranje s dojenjem ponavljao se i savjet da pronađem bočicu koja će se lako kombinirati s dojenjem kako hranjenje izdojenim mlijekom na bočicu nebi stvorilo probleme s dojenjem (npr. odbijanje dojke).

Tata hrani malu bebu na dudu

Baš kao i kod izbora izdajalice, puno je preporuka u vidu bočica došlo za one od Philips Aventa tako da smo se mi odlučili za njihove Natural bočice. Ove bočice su dizajnirane baš za uspješno kombiniranje s dojenjem jer su njihovi sisaći široki i mekani tako da jako dobro “simuliraju” klasično sisanje dojke pa beba nema problem s miksanjem dojke i bočice. Osim toga, sisači su fleksibilni i imaju “latice” zbog kojih je bebi sisanje ugodno (inače nema šanse da bi Ritu dobila da cucla išta osim cicke).

Osim Natural bočica, neki su nam preporučili i Philips Avent AirFree sustav za bočice koji su super ako beba ima problema s grčevima jove bočice imaju poseban dodatak koji smanjuje gutanje zraka što je dosta često kod hranjenja na bočicu i vrlo veliki problem kod grčeva. Više o prevenciji grčeva pomoću tog AirFree ventilskog umetka možete pronaći OVDJE.

Dodatni savjet za izbor bočice odnosno sisača za uspješno kombiniranje s dojenjem je izbor sisača koji odgovara uzrastu bebe. Philips Avent ima izbor sisača po dobi beba (0+, 1+, 3+,…) koje se razlikuju po obliku i po protoku mlijeka. Što je beba veća, uspješnije i brže izvlači mlijeko kod dojenja pa se tako i sisači na bočici moraju mijenjati kako bi protok mlijeka odgovarao onom kojeg beba tog uzrasta ostvari kod dojenja.

Super članak sa savjetima za pravi izbor bočica i sisača imate na ovoj stranici.

3. trik za uspješno izdajanje i kombiniranje s dojenjem – Pazi na “oversupply

Svako sisanje, bilo ono od strane izdajalice ili bebe, daje tijelu signal potražnje temeljem kojeg tijelo regulirax/povećava ponudu mlijeka. Ukratko, što se više sisa, to se više proizvodi i nudi. Zato je “oversupply” svakako jedan od meni najvećih problema kad je u pitanju uspješno izdajanje i kombiniranje s dojenjem jer planiram i dalje veći dio hranjenja “riješiti” dojenjem.

Savjet koji sam dobila i kojeg se držim je da se izdajam jednom dnevno, ujutro (kad je ponuda mlijeka najveća) i to manju količinu koja će se malo po malo zbrajati u nekoliko većih doza.

Ako tako izdojeno mlijeko planiramo koristiti u roku par sati (npr. da tata ili baka nahrane Ritu dok me nema) onda izdajalicu spojim na Philips Avent čašicu za pohranu mlijeka i u toj čašici odmah mlijeko pohranim u frižider.

Priprema bočice za bebu

Ako se mlijeko neće koristiti tako brzo onda ubacim mlijeko u Philips Avent vrećice za pohranu mlijeka koje su mi najpraktičnije za zamrzivač (ne zaboravite napisati na vrećicu kad je mlijeko izdojeno pošto ima ograničeno trajanje i u zamrzivaču – cca 6 mjeseci).

4. trik za uspješno izdajanje i kombiniranje s dojenjem – Odvoji vremena za izdajanje

Baš kao i kod dojenja, za uspješno izdajanje potrebno je mirno vrijeme bez puno distrakcija i svakako bez stresa i žurbe. Upali si neku laganu glazbu, sjedni u najudobniji naslonjač i odvoji vremena jer baš kao i dojenje, izdajanje nije gotovo u minutu, dvije.

Tata hrani bebu na dudu

Tijelo nije mlijekomat kod kojeg uz par klikova dobiješ dvije, tri litre mlijeka. Osim toga, izdajanje nije posve prirodan proces pa će tijelu trebati vjerojatno i više vremena da otpusti mlijeko. Ako zapneš s tim, pokušaj dodati masažu dojke u izdajanje i baci oko na neku fotkicu svoje bebe, to ne može odmoći (neke žene si čak upale zvuk bebinog plača).

5. trik za uspješno izdajanje i kombiniranje s dojenjem – Slaži male porcije

Iako je količina mlijeka koju bebe trebaju relativno poznata, bebe nisu mašine koje se svaki put pune istom brzinom i količinom. Nakon što smo u prvim tjednima naučile koliko je mlijeko dragocjeno, ne želimo baciti ni kap pa radije mlijeko pohranjujem u više manjih doza po vrećicama (u paketu imate 25 komada) pa ih “spajam” u dozu koju Rita u tom hranjenju pojede. Na taj način sprječavam odmrzavanje veće doze čiji višak ću morati baciti jer se mlijeko ne smije opet zamrzavati.

Similar Posts

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.