DIY uskrsna čokoladna jaja na oko u žlici

Naša su čokoladna jaja na oko postala takav hit prošlog Uskrsa da gotovo i nije bilo doma u Hrvatskoj i regiji u kojoj se nisu…

Naša su čokoladna jaja na oko postala takav hit prošlog Uskrsa da gotovo i nije bilo doma u Hrvatskoj i regiji u kojoj se nisu našle na blagdanskom stolu pa da ne ponavljamo gradivo danas vam otkrivamo novu verziju – DIY uskrsna čokoladna jaja na oko kao pisanice u žlici!

Čokoladna jaja na žlici

Kao i u prvoj verziji, ova čokoladna jaja osmišljena su da ih može napraviti bilo tko pa će njihova izrada (kao i konzumacija!) biti zabava kako za odrasle tako i za djecu. Osim toga, u vrijeme karantene, kada je većina trgovina zatvorena, dobra je vijest da vam za ova čokoladna jaja na oko niti ove godine neće trebati nikakvi posebni kalupi niti materijali. Sve što ćete trebati su materijali koje imate kod kuće ili koji su vam na raspolaganju u trgovinama koje su trenutno otvorene:

  • Mliječna i/ili tamna čokolada
  • Bijela čokolada
  • Čokoladni bomboni (žuti)
  • Žlica

Zašto žlice?

Žlice imaju oblik baš poput jaja pa su odlična alternativa klasičnim kalupima za jaja do kojih ovog Uskrsa vjerojatno nećemo moći doći jer se ne prodaju u većini trgovina koje su ovih dana otvorene.

Možete, kao ja, koristiti lijepe klasične žlice, plastične, drvene…

Zašto je nova verzija čokoladnih jaja na oko još i bolja?

Ovogodišnja verzija čokoladnih jaja nije osmišljena za klasično grickanje već nešto bolje – čokoladna jaja na oko kao pisanice u žlici zapravo su porcije vruče čokolade jer ih možete ubaciti u šalicu vrućeg mlijeka i dobijete vruću čokoladu, savršenu da zasladi ove dosadnjikave večeri u karanteni Osim toga, svako ovo čokoladno jaje na oko je zapravo i čokoladna lizalica!

Znaš li kako napraviti čokoladno jaje na oko kao pisanicu u žlici?

Osnovne upute su gotovo iste kao i kod prošlogodišnje verzije:

I. Pripremite tepsiju i na nju stavite papir za pečenje.

II. Rastopite mliječnu/tamnu čokoladu i ostavite da se mrvicu ohladi kako nebi bila pretekuća.

Priprema čokoladnih jaja, topljenje čokolade

III. Zagrabite žlicom tako rastopljenu čokoladu pa je lagano protresite kako bi se površina čokolade u žlici poravnala. Budu li vas mučili balončići zraka u čokoladi kao i mene (vjerojatno zbog previše miješanja) ne brinite, jednostavno lupnite drškom žlice u posudu kako bi balončići izašli na površinu i pukli. Višak čokolade s donje strane otklonite povlačeći licu po rubu posude.

Čokoladna jaja na žlici

IV. Tako napunjenu žlicu stavite pažljivo na pripremljen papir za pečenje tako da vam drška žlice stoji na rubu tepsije. Na taj ćete način podići dršku i izravnati žlicu te tako osigurati da se čokolada u žlici ne izlije.

Čokoladna jaja na žlici čokolada na žlici

V. Stavite u hladnjak da se stegne.

VI. Rastopite bijelu čokoladu pa je također ostavite da se mrvicu ohladi kako nebi bila pretekuća. S malo manje rijetkom čokoladom lakše ćete zadržati željeni oblik.

VII. Malom žlićicom uzmite malo rastopljene bijele čokolade pa je lagano izlijte mali kružić na prethodno pripremljenu žlicu s mliječnom/tamnom čokoladom. Izlivenu bijelu čokoladu zatim laganim pokretima malom žličicom raširite po žlici prateći oblik žlice odnosno jajeta. Imajte na umu da će se bijela čokolada još malo razliti sama pa je nemojte širiti sve do rubova žlice. Naravno, ne morate biti precizni, jaje na oko ima svakakve oblike, bilo ono čokoladno ili ne!

Čokoladna jaja na žlici

VIII. Na rastopljenu bijelu čokoladu stavite jedan žuti čokoladni bombon.

IX. Svoja gotova čokoladna jaja na oko stavite u hladnjak i pustite da se sve čokolade u žlici u potpunosti stegnu.

Čokoladna jaja na žlici

Što kad su čokoladna jaja na oko gotova?

Prošlogodišnja verzija ovih čokoladnih jaja na oko najčešće je završila u celofanu ili malim staklenim teglicama. Ove godine nisam htjela ići bespotrebno po trgovinama, a celofana nisam imala doma pa sam iskoristila papir za pečenje i malo ukrasne trake kako bih spakirala čokoladna jaja koja ćemo dostaviti (beskontaktno naravno!) obitelji za Uskrs.

Izrezala sam pravokutnike koje sam presavila na pola i izbušila dvije rupice, ubacila svoje čokoladne jaje na oko u žlici, provukla ukrasnu vrpcu i svezala mašnicu!

Ako svoja čokoladna jaja na oko kao pisanice u žlici želite ostaviti samo za sebe, jednostavo ih ubacite u veću teglicu s poklopcem i spremite pa kad naiđe vruče mlijeko jednostavno ih izvadite i napravite si svoju vruču čokoladu.

Ili, ako vam nije do toplog napitka, ovako pohranjena čokoladna jaja mogu stajati pa ćete imati spremne čokoladne lizalice na dohvat ruke!

Čokoladna jaja na žlici u posudi

P.S. Hvala Ivi što me podsjetila na ovaj naš uradak! 🙂

Similar Posts