DIY netradicionalne pisanice umjetnička djela

Ove je godine proljeće i Uskrs došlo u vrlo netradicionalnom obliku pa sam se u zadnji čas odlučila izraditi i vrlo netradicionalne pisanice – pisanice…

Ove je godine proljeće i Uskrs došlo u vrlo netradicionalnom obliku pa sam se u zadnji čas odlučila izraditi i vrlo netradicionalne pisanice – pisanice umjetnička djela! Dobra je vijest što za ove pisanice ipak nećete trebati postati Leonardo da Vinci, Vincent van Gogh, Frida Kahlo niti Johannes Vermeer, sve što ćete trebati je kućni printer i malo zaigranih ruku!

netradicionalne pisanice

Ove netradicionalne pisanice umjetnička djela ujedino su i moj prvi decoupage projekt pa mogu odmah reći da će ih moći izraditi i početnik bez ikakvog decoupage iskustva. Pošto sam špeceraj za Uskrs obavila jučer i danas stvarno nisam planirala ići u trgovinu, mogu potvrditi da ćete ove netradicionalne pisanice umjetnička djela moći izraditi od materijala koje imate kod kuće, kao i naša netradicionalna čokoladna jaja.

netradicionalne pisanice umjetnička djela

Sve što trebate za svoje netradicionalne pisanice umjetnička djela su

  • plastična jaja (po mogućnosti bijela)
  • maramice za nos
  • ljepilo za drvo
  • kist
  • kućni printer (u boji ili crno/bijeli)

Kako izraditi netradicionalne pisanice umjetnička djela ako nisi Leonardo da Vinci?

Ove netradicionalne pisanice izradila sam decoupage tehnikom no prije no što krenemo na taj korak, potrebno je pripremiti print koji ćete tom tehnikom prenjeti na svoja jaja. Kao što sam gore spomenula za decoupage, ovo je ujedino i moj prvi susret s tiskanjem na maramice i mogu također potvrditi da je super jednostavno i za svakog početnika!

netradicionalne pisanice umjetnička djela

I. Moje maramice su bile u dimenziji 20 cm x 20 cm pa sam na računalu napravila kolaž fotografija poznatih svjetskih umjetničkih djela za svoje netradicionalne pisanice u formatu 20 cm x 20 cm. Slike sam, naravno, našla na internetu.

II. Maramicu izravnajte na sredinu običnog A4 papira za print te ju pričvrstite za papir pomoću običnog selotejpa. Kako bi bila još ravnija, maramicu sam lagano izravnala s tek malo zagrijanom peglom. Tako pripremljen papir s maramicom ubacite u svoj kućni printer kao što bi ubacili i običan papir za print.

tisak na maramice za decoupage

III. Pripremljeni kolaž u PDF formatu s umjetničkim djelima za svoje netradicionalne pisanice pustite na print tako da u postavkama stavite da se printa u stvarnoj veličini. Ukoliko vam se papir malo iskrivio zbog maramice, rukama ga poravnajte u trenutku kad ga printer krene povlačiti.

IV. Maramicu s printom malo ostavite da se ohladi pa zatim škarama izrežite umjetnička djela koja ćete decoupage tehnikom lijepiti na jaja.

umjetnička djela na maramici za netradicionalne pisanice

V. Pripremite ljepilo za decoupage pomoću ljepila za drvo i malo vode koje zajedno dobro izmješajte. Tekstura bi trebala odgovarati, otprilike, tekućem jogurtu. Pošto su maramice jako osjetljive ja ih nisam premazivala ljepilom za decoupage već sam ljepilo kistom mazala direktno na jaja.

decoupage maramice netradicionalne pisanice

VI. Na sredinu jaja tako premazanog ljepilom prislonite sredinu izrezanih umjetničkih djela. Moje su se maramice vrlo brzo počele listati pa sam ih ja izlistala do kraja tako da sam na jaja ljepila samo onaj najgornji sloj maramice na kojem se nalazio tisak.

decoupage maramice netradicionalne pisanice

VII. Lagano prstima pritiskujte maramicu u ljepilo od sredine prema rubovima dok cijelo umjetničko dijelo ne bude pričvršćeno za jaje.

VIII. Preko pričvršćenog umjetničkog dijela prođite kistom i ljepilom. U ovom trenutku ljepilo je još vrlo tekuće pa iskoristite priliku da maramicu koliko je moguće poravnate, a nabore do kojih će sigurno doći ravnomjerno rasporedite kako se motiv na maramice ne bi izobličio.

IX. Jaja ostavite da se u cijelosti osuše. Po želji, svoje netradicionalne pisanice umjetnička djela ukrasite i zlatnim okvirom.

netradicionalne pisanice umjetnička djela  decoupage

Kako izgleda kada se Leonardo da Vinci, Frida Kahlo, Johannes Vermeer, Jacques-Louis David, Alphonse Mucha i Vincent van Gogh nađu za istim stolom za Uskrs?

netradicionalne pisanice
netradicionalne pisanice

Ove netradicionalne pisanice umjetnička djela super su ideja jer vam daju neograničen broj mogućnosti, bezbroj umjetnika, umjetničkih djela, motiva i tehnika. Kako smo ostali bez boje u printeru, naša su umjetnička djela sva završila crno bijela no i tak su ispala super, posebice za one koji vole nešto jednostavnije, minimalističke pisanice i dekoracije za Uskrs. Osim toga, naša ekipa u crno bijeloj boji odlično se uklopila uz ostale pisanice koje smo samo pošpricali u zlatnu boju.

netradicionalne pisanice, Mona Lisa
netradicionalne pisanice, Mona Lisa

S obzirom na to da su ove pisanice prije svega poznata umjetnička djela, zaslužuju i pravi display! Iskoristite svječnjake za dugačke svijeće kao držač za jaja kako se vaša umjetnička djle a ne bi izgubila u nekoj košari.

Osim toga, možete ih izložitzi i u klasičnim košaricama za jaja koje jednostavno pošpricajte u crno za malo elegantniji izgled!

netradicionalna pisanica umjetničko djelo u košarici

Pogledajte i ostale DIY ideje.

Similar Posts