Kako izraditi DIY sliku za zid velikih dimenzija za svega 25 kn

Kako izraditi DIY sliku za zid velikih dimenzija za svega 25 kn

Od kad smo izmijenili layout dnevne sobe i skinuli TV, ostao je veliki prazan zid za koji nam je trebala slika za zid velikih dimenzija, primjerice 100cm x 1000 cm, koja bi jednim potezom popunila prazninu.

Prava umjetnička dijela u tim dimenzijama koštala bi čitavo bogatstvo, a moj klasičan način za dekoriranje zidova, okvir za sliku + isprintana slika, pokazao se nedovoljan jer u trgovini nisam mogla naći okvir veći od 70 cm x 100 cm.

Nakon što sam odlučila sliku za zid naslikati sama, došao je red na potragu za slikarskim platnima na kojima bih sama napravila takvu sliku za zid velikih dimenzija. Kako naslikati sliku?

dnevni boravak s velikom sllikom

Znate li da gotova slikarska platna nisu jeftina?

Primjerice, slikarsko platno s okvirom većih dimenzija, 80 cm x 100 cm koštalo bi me 300tinjak kuna. Iako postoji povoljnija varijanta, platno na lesonitu, isto nisam našla u dimenziji većoj od 70 cm x 100 cm.

I onda otkrivenje (hvala Karmela!)

KNAUF.

Gipsane ploče, tzv. Knauf, lagane su i takne ploče koje ste sigurno koristili za popločivanje zidova u svom domu. Dolaze u velikim dimenzijama, primjerice 125 cm x 100 cm i 125 cm x 200 cm i iznimno se lako režu na željenu dimenziju. Debljine su 9.5 mm ili 12.5 mm pa tako vizualno izgledaju vrlo slično slikarskom platnu s okvirom samo su VIŠESTRUKO povoljnije.

Ukratko, kupili smo gipsanu ploču 125 cm x 100 cm u Bauhausu za svega 25 kn i dobili savršeno platno za slikanje slike za zid za velikih dimenzija.

Veće dimenzije su nešto skuplje, naravno, ali i dalje besramno povoljne. Primjerice, zbilja oversized slika za zid od ploče 125 cm x 200 cm, koštat će vas svega 50ak kn.

Gipsane ploče dolaze u raznim bojama (crvena, zelena i siva – ovisno o namjeni) no kao i svaki zid jako se lako bojaju bojom za zid. Tako sam valjkom i najjeftinijom bojom za zid obojila u jednom sloju ploču i dobila bijelo platno za slikanje.

Nakon što se boja osuši dolazi red na kreativu.

Ovdje imate neograničen broj ideja baš kao i kod svakog slikarsnog platna. Moderna umjetnost, portreti, geometrijski oblici …

Pošto sam ja, kao i uvijek, bila u groznoj gužvi, a sliku za zid sam trebala jučer, odlučila sam se za brzopotezni, trenutno iznimno moderan, one line art, s kojim ne možeš pogriješiti.

Crnom akrilnom bojom koju nisam razrjeđivala i običnim kistom krenula sam slikati linije i oblike, nadovezujući ih jedne na druge, stvarajući tako mrežu nepravilnih i otkačenih lica.

Nakon što sam oslikala cijelu ploču odlučila sam nepravilnim potezima kista napraviti i “okvir” za sliku oslikavajući sam rub ploče.

I voila! Naša slika za zid velikih dimenzija za 25 kn je ovde.

Osim što su ovakva “platna” smiješno jeftina, možete ih prebojati bijelom bojom i tako ponovno stvoriti prazno slikarsko platno spremno za novo umjetničko djelo.

Kako nisam dobila dozvolu za ponovno bušenje zida, ideja je bila izraditi sliku za zid velikih dimenzija koja će stajati naslonjena na zid te ju kad zaželim dopuniti s par manjih slika.

Odlučite li se za vješanje svoje slike, postupak će biti sličan no prije slikanja bit će potrebno na ploču sa zadnje strane učvrstiti dasku posebnim vijcima za gipsane ploče, a na koju ćete naknadno učvrstiti vijke za vješanje slika.

Osim toga, odlučite li se za sliku za zid manjih dimenzija, jednostavno ploču odrežite skalpelom. Upute možete naći u brojnim Youtube videima.

Similar Posts