Uređenje zida u dječjoj sobi

Kad sam u glavi počela zamišljati Ritinu sobu i puniti nursery board na Pinterestu, uređenje zida u dječjoj sobi bio mi je jedan od zadataka…

Kad sam u glavi počela zamišljati Ritinu sobu i puniti nursery board na Pinterestu, uređenje zida u dječjoj sobi bio mi je jedan od zadataka kojem sam posebno veselila. Naime, još i prije Rite, dogovor je bio da jedini zid koji želimo “unakaziti” tapetama, muralima i sl. je zid u dječjoj sobi pa sam bila jako odlučna u tome da uređenja zida u dječjoj sobi u našem domu neće biti nešto šablonsko i pomodno već projekt o kojem ću danas, sutra moći pričati i Riti. Projekt koji će biti nešto “moje”, nešto s mojom pričom i pozadinom.

Pitate se zašto Čudesna šuma?

Odrastajući, u mom su se domu Čudesna šuma i Čarobnjakov šešir gledali češće nego svi drugi crtići zajedno. Niti Disneyevi im nisu bili ravni jer vesele likove ovih dvaju crtića nije u život donio netko tamo nepoznat, neko tamo računalo bez imena i prezimena. Svojom ih maštom i čarobnim rukama, kao jedan od animatora, stvorio moj tetak Čarli.

Tetak Čarli animator je crtanih filmova i ilustrator već desetljećima pa osim Čudesne šume i Čarobnjakovog šešira njegovo ime stoji iza mnogih drugih poznatih ilustracija i likova. Još i danas nisam sigurna ima li što čarobnije od toga da kao dijete svoju svakodnevicu provodiš s čovjekom koji crta crtiće, one iste u koje si smrtno zaljubljen, posebice ako je uz to taj čovjek toliko genijalan kao što je naš Čarli. Upravo tu čaroliju htjela sam na neki način sačuvati i za Ritu tako da je odluka o uređenju zida u dječjoj sobi bila dosta jednostavna – Rita će odrastati u Čudesnoj šumi.

Uređenje zida u dječjoj sobi – Step by step postupak

Rita čudesna šuma i čarobnjakov šešir

Video kako je izgledalo ovo uređenje zida u dječjoj sobi možete naći OVDJE.

I. Uređenje zida u dječjoj sobi – Izrada skice

Prvi korak u uređenju zida u dječjoj sobi bio je napraviti skicu na računalu koju ću precrtati na zid kao mural pa sam složila neki svoj koncept skupljajući printcreenove scena iz crtića. Koncept sam predstavila tetku Čarliju koji od tih kadrova nacrtao jednu veliku sliku pazeći pri tom da dimenzije slike, odnosno njeni omjeri, odgovaraju dimenzijama zida, naravno, višestruko manje.

Čudesna šuma i čarobnjakov šešir

S obzirom na to da je plan bio na ovaj zid staviti komodu za presvlačenje i još pokoji detalj, odlučila sam da mural Čudesne šume ne ide od poda već od cca sredine zida kako ga namještaj nebi pokrio. Kako donja polovica nebi bila prazna ostatak zida uredili smo pomoću panela s motivom stare cigle.

Stay tuned za upute kako od jeftinih plastičnih panela stvoriti zid koji izgleda 100% kao mnogo skuplja varijanta – prava cigla.

Sliku koju mi je pripremio tetak Čarli obradila sam kako bi se istaknuli samo obrisi koje ću prenositi na zid. Neovisno o tome koju sliku imate u vidu za uređenje zida u dječjoj sobi vašeg doma, svakako za skicu koristite sliku s jasno istaknutim obrisima kako biste ih lakše prenijeli na zid.

Čudesna šuma i čarobnjakov šešir

II. Uređenje zida u dječjoj sobi – Prenošenje skice na zid projektorom

Tako pripremljenu skicu sada je trebalo prenijeti na zid. Ako ste malo veći talent za slikanje od mene, skic možete na zid prenijeti i samo rukom, ali ja sam išla na malo sigurniju i lakšu varijantu koristeći projektor. Kako je soba dosta uska pa projektor nisam mogla dovoljno udaljiti od zida, a sam projektor kojeg imamo nema mogućnost povećavanja slike, skicu sam morala podijeliti na osam dijelova.

Crtanje čarobnjakove šume na zid u sobi dječijoj

Dijelove skice stavila sam na cijeli zaslon, projektorom prikazala na dijelu zida i zatim olovkom lagano precrtavala skicu prateći linije. Ako vaš projektor ima mogućnost povećati sliku ili ga možete dovoljno udaljiti od zida da slika bude preko cijelog zida, dijeljenje slike, naravno, možete preskočiti.

III. Uređenje zida u dječjoj sobi – Crtanje murala akrilnim bojama

Nakon što sam cijelu skicu prenijela na zid, uređenje zida u dječjoj sobi nastavila sam kistom i akrilnom bojom (sve akrilne boje koje sam koristila kupljene su u Tediju). Osim akrilne boje, mogla sam ići i na jeftiniju varijantu – obična boja za zid s dodanim pigmentom, ali takva je boja dosta više tekuća zbog čega daje puno svijetlije linije što mi u ovom koraku nije bila želja. Iz istog razloga akrilnu boju nisam razrjeđivala vodom jer mi se svidjelo kako gusta boja ostavlja relativno neuredne linije, nalik onima kada nešto skicirate olovkom. Ako želite precizne linije čiji će rubovi biti glatki, boju bi bilo dobro razrijediti, ali ne previše kako bi ostao jasan crni pigment.

Crtanje čarobnjakove šume na zid u sobi dječijoj

Iako su originalne boje u crtići prekrasne, pomisao da cijeli zid u dječjoj sobi bude toliko šaren nije se činila prihvatljiva mom relativno minimalističkom mozgu pa sam odlučila napraviti varijantu koja će izgledati kao bojanka koju će, bude li htjela, Rita kad bude starija moći sama bojati po želji.

Zid u crno bijelom izdanju mi je bio predivan, ali mi se isti činio malo premonoton za uređenje zida u dječjoj sobi tako da sam mjestimično dijelove slike obojala akrilnim bojama u pastelnim nijansama. U ovoj sam fazi akrilne boje malo razrjeđivala vodom kako bih dobila još svijetlije tonove uz koje slika neće biti prenapadna.

Najčarobniji element Čudesne šume oduvijek mi je bilo drvo pa je i ovo na zidu trebalo neki dodatan touch. Oko krošnje obojane u više nijansi zelene dodala sam nekiliko točkica metalik zlatne akrilne boje za posebnu dozu čarolije.

I to je to! Čudesni zid je tu!

Da ne bi bilo da je tako samo u teoriji i sama mogu potvrditi da Rita već od prvih dana, dok se presvlači na svojoj rozoj komodi, gotovo bez treptanja prati crteže iznad sebe, a po novom im se zna i baš veselo nasmijati.

Iako o tome nisam vodila računa, ispostavilo se da je upravo ovakvo uređenje zida u dječjoj sobi savršen izbor za bebe čiji vid je tek u razvoju, kao i njihova percepcija svijeta oko sebe. Naime, patronažna sestra pohvalila je izbor uređenje zida u dječjoj sobi muralom s ovako izraženim obrisima jer male bebe od samog rođenja vide tako jake kontraste pa ih sa zanimanjem prate. Kako rastu, naravno, vide sve više i više, ali kontrastni crtež sa zanimljivim oblicima i bojama privlače im pažnju još dugo!

Similar Posts

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.